19 toukokuuta, 2009

Kauppalehti sekoilee

Yllätyin hieman huomatessani että Kauppalehden toimittajat eivät tiedä kolhoosin ja kommuunin eroa.

Kauppalehti uutisoi että:

Tuleva työministerimme, vihreiden uusi puheenjohtaja Anni Sinnemäki tykkää kimppa-asumisesta.

Aamun Iltalehti tietää kertoa, että Sinnemäki jakaa kotinsa kahden pariskunnan kanssa. Lisäksi kolhoosissa asuu vielä toistaiseksi puheenjohtajan 19-vuotias Siiri-tytär.


Tarkennuksena vielä sanotaan että kommuuni on yhteisasumisen muoto ja kolhoosi eli osuustoimintatila on maatila, jota yhteisö viljelee valtion valvonnassa.

Odotan mielenkiinnolla kauanko kestää että tuo virhe korjataan.

07 toukokuuta, 2009

Hänen kuolemansa on suuri tragedia

Helsingin Sanomien mukaan Unkarin nyrkkeilyliiton puheenjohtaja sanoi nuoren nyrkkeilijän kuolemasta seuraavaa:

"Nagy oli hyvin lahjakas nyrkkeilijä. Hänen kuolemansa on suuri tragedia"


Odotan sitä hetkeä että näen jossain uutisessa lainauksen: "Hän ei ollut missään keskikertaista parempi, mutta hänen kuolemansa on suuri tragedia." tai "Hän oli aivan tavallinen ihminen, mutta hänen kuolemansa on suuri tragedia."

Ei nyt suoraan tuohon liittyen, mutta samaa aihepiiriä jatkaen. Yksi asia mitä inhoan se tekopyhyys joka nousee esiin ihmisen kuoleman yhteydessä. Yleensä kuollut nostetaan jalustalle, jopa pyhimysmäiseksi olennoksi, ja hänestä puhutaan vain hyvää, vaikka monet olisivat jopa iloisia hänen kuolemansa takia. En siis nyt tarkoita tätä kyseistä uutista, vaan tilannetta ainakin Suomessa yleisesti.

Jokainen kuolema on tragedia joka satuttaa ihmisiä. Toisaalta kuoleminen on osa elämää. Jokainen meistä kuolee joskus.

03 toukokuuta, 2009

Rikostilastoista

Nyt kun MTV3 keksi laittaa suomalaisia kaupunginosia järjestykseen väkivaltarikosten perusteella, voin hymyillen katsella kuinka Pupuhuhtaa ei näy lainkaan listalla, vaikka se monien Jyväskyläläisten mukaan tämä on villiä aluetta. Jyväskylän keskustan sijoitus Suomen toiseksi väkivaltaisempana kaupunginosana kuitenkin yllätti.

MTV3:n TOP-3 on:

Eniten väkivaltarikoksia asukaslukuun suhteutettuna
1. Kluuvi, Helsinki
2. Jyväskylän keskusta
3. Lahden keskusta

Lähde: http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2009/05/870558

Tämä todistaa sitä vanhaa väitettä että Jyväskylässä Pupuhuhta/Kangasvuori/Huhtasuo alue on turvallisempaa kuin keskusta.

Komiikkaa käyttöehdoissa

Törmäsin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan iTunesin käyttöehdoissa. Seuraavassa suora lainaus ehdoista.

You also agree that you will not use these products for any purposes prohibited by United States law, including, without limitation, the development, design, manufacture or production of missiles, or nuclear, chemical or biological weapons.



Takaatte myös, ettette käytä Apple-ohjelmistoa mihinkään sellaiseen tarkoitukseen, joka on kielletty Yhdysvaltain laissa, mukaan lukien (mutta näihin rajoittumatta) ydinaseiden, ohjusten tai kemiallisten tai biologisten aseiden kehitys, suunnittelu, valmistus tai tuotanto.


Koomista sanoisin. :)

Ja alkuperäinen dokumentti löytyy esimerkiksi: http://images.apple.com/legal/sla/docs/itunes.pdf

Edit: vastaava teksti löytyy kuulemma kaikista Amerikkalaisista softien käyttöehdoista.

Tulipa tuossa huomattua myös semmoinen asia että jos PDF dokumentti on suojattu salasanalla niin ettei siitä voi kopioida tekstiä, onnistuu tuon eston ohittaminen Os X:ssä esimerkiksi niin että avaa dokumentin ja valitsee tulosta, ja sitten tallentaa sen uudelleen PDF tiedostoksi. Tästä uudesta PDF:stä saa koipioitua tekstiä.

02 toukokuuta, 2009

Sanoma News yrittää ryöstää freelancereita

Tästä on muuallekin jo uutisoitu mutta pitääpä vielä itsekin avautua aiheesta.

Freelancer journalistit ry:n sivuilla asia tiivistetään hyvin:

Sanoma News on alkanut lähettää freelancereille uusia avustajasopimuksia vaatien poikkeuksellisen laajoja oikeuksia poikkeuksellisen huonoilla ehdoilla ilman mitään lisäkorvausta. Sanoma Newsiin kuuluu Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Metro sekä useita alueellisia, paikallisia ja ilmaisjakelulehtiä.


Esimerkiksi seuraava kohta on kaikessa röyhkeydessään valtavan härski ja jo tuon kohdan takia en ikinä itse allekirjoittaisi tuommoista sopimusta.

"Mahdollisista oikeuksia ym." koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään."


Käytännössähän tuon voi tulkita niin että Sanoma News voi julkaista täysin muussa yhteydessä otetun valokuvan kuvituskuvana esimerkiksi pedofiliaa käsittelevässä artikkelissa ja jos kuvassa oleva ihminen suuttuu kuvansa käytöstä, on kuvan ottanut freelancer vastuussa oikeudellisista seurauksista.

Tämän seurauksena olen jo tehnyt päätöksen ettei talouteeni esimerkiksi tilata tai osteta mitään kyseisen konsernin tuotteita.

Kannattaa muutenkin lukea tuo artikkeli, ainakin jos toimii freelancerina tai freenä toiminta kiinnostaa. Muutenkin siinä on hyvin selvitetty se miksi freelancerit eivät tykkää tuosta sopimuksesta. Oheiset lainaukset ovat siis sivulta: http://www.freet.fi/uutiset/artikkeli/755/