29 huhtikuuta, 2010

Lightroom 3 ja linssivääristymien korjaus

Lightroom 3 ja Camera Raw 6 tulevat sisältämään linssivääristymisen korjauksen.

Ominaisuutta esitellään alla olevassa videossa.



Lähde: Lightroom Journal

21 huhtikuuta, 2010

Lightroom 2.7 julkaistu

Adobe julkaisi Lightroomista virallisen 2.7 version (ja Adobe camera Raw:sta version 5.7). Lightroomin versio 2.7 on identtinen Release candidate 2.7:n kanssa, ja Adoben työntekijän mukaan päivittäminen RC:stä viralliseen versioon ei ole välttämätöntä.

Adobe Photoshop Lightroom v2.7 (Windows)
Adobe Photoshop Lightroom v2.7 (Mac)
Adobe Camera Raw and DNG Converter v5.7
Adobe Camera Raw and DNG Converter v5.7

Lisätietoja: Lightroom journal

20 huhtikuuta, 2010

Nokian Vanjoki ei ymmärrä

Nokian Anssi Vanjoki totesi seuraavaa:

"Järjestelmäkameran suorituskyky käy aivan tarpeettomaksi, kun me voidaan sillä meidän pienen pienellä kännykkäkameralla ottaa aivan vastaavanlainen kuva kuin tuolla hirvittävän raskaalla ja valtavalla putkella varustetulla kameralla"


Lähde: Tietokone.fi: Vanjoki: Järjestelmäkamerat käyvät turhiksi

Vanjoen kommentti kertoo siitä ettei hän ymmärrä valokuvaamisesta mitään.

En väitä ettei kännykkäkameroille ole markkinoita, tai sopivia käyttökohteita. Väitän että kännykkäkamera ei tule syrjäyttämään järjestelmäkameroita pitkään aikaan, jos ikinä.

Pystymme puristamaan hieman pikkurillin päätä pienempään tilaan 50 megapikselin sensorin, korkeatasoisen hiotun lasisen linssin ja vielä maustamaan tämän sellaisella kuvankäsittelysoftalla, joka tulee lähitulevaisuudessa mullistamaan järjestelmäkameramarkkinat.


Järjestelmäkamerassa niitä herran rakastamia megapikseleitä saa kennolle vastaavalla teknologialla vähintään 10 kertaisen määrän verrattuna kännykkäkameran minikokoiseen kennoon. Ja lisäksi, kuvankäsittelysofta ei ole sama asia kuin kamera.

Ja huolimatta Vanjoen kritiikittömyydestä, kännykkäkameroiden kuvanlaatu on todella huono verrattuna jopa vanhoihin digijärkkäreihin. Vanhat D80 ja D2X kamerani voittavat kännykkäni kuvanlaadussa mennen tullen. Jopa vanha Canonin G5 pokkarini voittaa kännykkäni kuvanlaadussa.

Suosittelen Vanjokea tutustumaan muun muassa seuraaviin asioihin, ennen kuin hän esittää seuraavia typeriä väitteitä kameroista.

  • Syväterävyyden hallinta
  • Kuvausnopeus (Kuvaa sekunnissa)
  • Tarkennus nopeus ja tarkkuus


Tunnustan suoraan että kännykkäkamerat ovat muuttaneet valokuvausta. Vanjoen ennustamaa järkkärien tarpeettomaksi käymistä ei kuitenkaan ole tapahtumassa. Tämä johtuu siitä että kännykkäkamera ja järjestelmäkamera ovat erilaisia työkaluja joita käytetään eri tilanteissa. Hammaslääkärin pora ja poravasarakaan eivät ole päikseen vaihdettavissa käyttötarkoitusten suhteen.

P.S. Johan kännykkäkameroiden ensimmäisestä tulemisesta asti on väitetty että ne syrjäyttävät muut kamerat. Missä se syrjäyttäminen viipyy?

P.P.S. Muutenkin, Nokian pitäisi opetella tekemään käyttökelpoisia kännyköitä. Nokian uudet puhelimet ovat poikkeuksetta olleet vaikeita ja epämiellyttäviä käyttää.

19 huhtikuuta, 2010

Uusi projekti

Olen pitkään (mutta laiskasti) koittanut keksiä itselleni jonkinlaista valokuvausprojektia. Äskettäin sain vihdoin idean, jota en ainakaan heti muistanut
kenenkään toteuttaneen. Edellinen projekti-ideani tyrehtyi oikeastaan siihen että vastaavan ovat muut valokuvaajat jo monta kertaa toteuttaneet, ja projektissa kuviin olisi hankala juurikaan loppujen lopuksi tuoda omaa panosta, sillä kyseessä oli graffitien valokuvaaminen. Sitäkin olen hiljalleen jatkanut, mutta siitä myöhemmin lisää.

Uuden projektini nimi on "Ei mainoksia". Projektin ideana on valokuvata erilaisia "ei mainoksia" lappuja joita ihmiset oviinsa tai postilaatikkoihinsa laittavat. Ehkä suurin syy tämän projektin syntyyn oli kotitalossani näkemieni mainoskieltojen monipuolisuus.

20100410_125632_4447

20100410_125610_4446

20100410_125543_4445


Projektin loput kuvat löytyvät Flickristä.

Valokuvausprojekti antaa kuvaamiselle kummasti ryhtiä. Tämän huomasin jo aikaisemman Graffiti projektini yhteydessä. Tämä ei mainoksia projektini menee nyt kuitenkin paussille, ainakin vähäksi aikaa. Siihen pitäisi keksiä enemmän jotain omaa. Periaattessahan tuokin on vain toisten ihmisten teosten kuvaamista.

07 huhtikuuta, 2010

Ja Internet reagoi

Wikileaks-sivustolla julkaistua videota, jossa Yhdysvaltain armeijan sotilaat surmaavat siviilejä Apache-helikopterista Bagdadissa kesällä 2007, voisi verrata sotapeliin ja tai -simulaattoriin (1,2,3, 4).

Internetissä on jo otettu huumorin kautta kantaa sotilaiden toimiin. Alla muutama kuva aiheeseen liittyen.










Kuvat poimittu yhden kanavan IRC keskustelusta. Noita on varmasti paljon enemmän.

1) Suomen kuvalehden juttu aiheesta: Päivän kuva: Näin Yhdysvaltain sotilaat surmasivat siviilejä Irakissa - sota kuin peli

2) Video Ylen Areenassa: Uutisjuttuja: Video siviilejä tappaneesta Yhdysvaltain helikopteri-iskusta (K13)

3) Video: collateralmurder.com/​

4) Tietokone.fi: Wikileaks paljasti Irak-videon – valtaisa kohu


Edit: Yleensä en linkitä amerikkalaisen Fox Newsin uutisiin ikinä, koska käsittääkseni melko iso osa niistä on varsin puhdasta propagandaa. Tällä kertaa koen kuitenkin aiheelliseksi linkittää seuraavaan kirjoitukseen, jossa puolustetaan Apache pilottien toimintaa. Aikaisempi linkittämiseni on ollut varsin yksipuolista, joten tarjotkoon tämä linkki uutta näkökulmaa. Military Raises Questions About Credibility of Leaked Iraq Shooting Video

06 huhtikuuta, 2010

Lightroom 2.7 RC julkaistu

Adobe Photoshop Lightroom ohjelmistosta on julkaistu versio 2.7 Release candidate (*).

Adoben käyttäjäfoorumi

Julkistus Lightroom Journal blogissa

Uutta 2.7:ssa on:

  • Uudet tuetut kameramallit:
    • Canon EOS 550D (Digital Rebel T2i/ EOS Kiss X4 Digital)
    • Kodak Z981
    • Leaf Aptus-II 8
    • Leaf Aptus-II 10R
    • Mamiya DM40
    • Olympus E-PL1
    • Panasonic G2
    • Panasonic G10
    • Sony A450
  • Lightroom 2.7 korjaa myös Windows version diashow bugin, joka saattoi kaataa koko koneen.
  • Lightroom 2.7 camera raw cachen koko on nostettu 200GB.


Epävirallisten tietojen mukaan 2.7 RC käyttää myös uutta Lightroom 3 Beta:ssa käyttöön otettua demosaic algoritmia kuvien renderöintiin. Sen vuoksi versio 2.7:ssa vanhat kuvat saattavat näyttää hieman erilaisilta kuin versiossa 2.6. Periaatteessa 2.7 (ja 3 beta) renderöivät RAW kuvat hieman terävämmin kuin 2.6 ja vanhemmat versiot.

Alla linkit joista uuden version voi ladata.

Download:

Mac

Windows

(*) Release candidate on siis varsin käyttökelpoinen versio, vaikka ei ole vielä virallinen olekaan. Todennäköisesti mitään suurempia eroja viralliseen versioon ei myöskään tule. Ilmeisesti Adobe julkaisee nykyään aina näistä päivityksistä RC versiot, koska aikaisemmin virallisten versioiden kanssa on ollut suuria ongelmia.