14 joulukuuta, 2006

RAW vs JPG

Yksi digikuvaajien keskuudessa vellova kysymys on se kannattaako kuvata RAW vai JPG kuvia. Monien pidempään harrastaneiden mielestä RAW on se ainoa oikea vaihtoehto, osa taas vannoo JPG kuvien nimeen, ja osa aloittelijoista ei tiedä mikä RAW on. RAW kuvaamista puolustetaan yleensä paremmilla jälkikäsittelymahdollisuuksilla ja JPG kuvaamista sillä että RAW kuvan edut eivät ole sen tuoman lisätyön arvoisia.

Esimerkiksi Ken Rockwell ja Dan Heller ovat kirjoittaneet RAW kuvaamisesta kriittisesti (JPG vs Raw: Get it Right the First Time, The business aspects of RAW vs. JPG mode). Toisenlaisen mielipiteen aiheesta tarjoaa Michael Reichmann Luminous landscape sivustollaan. Kaikki nämä artikkelit ovat hyvää lukemista jos aihe kiinnostaa. Kaikkiin näihin kannattaa myös suhtautua uteliaan kriittisesti.

Entä minä? En tiedä kumpi on parempi. Itse kuvaan RAW+JPG muodossa, tosin liian suuri määrä kuvista jää koneen uumeniin istumaan ilman että kiinnitän niihin sen enempää huomiota. Yritän uskotella itselleni että itse valokuvaaminen on tärkeämpää kuin se mihin muotoon kuvat tallennetaan.

Entä mikä se RAW oikein on? Raakadataa kameran kennolta. Lisää RAW kuvasta voi lukea vaikka Pikselin digiFAQ:sta.

Ei kommentteja: