30 toukokuuta, 2007

Lightroom metadata browser ongelman korjaus

Adobe Photoshop Lightroom ohjelmiston Metadata Browser osio saattaa rikkoutua tietyissä tilanteissa. Tämä ongelma ilmenee niin että Metadata Browserin tiedot eivät päivity normaalisti. Lightroomhan päivittää tiedot taustalla, silloin kuin käyttäjä ei aktiisesti käytä konetta tai Lightroomia.

Ongelma johtuu ilmeisesti siitä että metatietoja päivitettäessä Lightroom tallentaa tietokantaan tiedon siitä mitkä tiedot ovat muuttuneet. Lightroomin kaatuminen tai jokin muu toimenpide voi ilmeisesti vaurioittaa SQLite tietokanta niin että metatietojen päivittämistä ei voida suorittaa. Tietokannan tarkastus (integrity check) ei tätä ongelmaa kuitenkaan huomaa.

Itse törmäsin tähän ongelmaan ja pitkällisen pähkäilyn jälkeen löysin keinon jolla sen voi korjata. Tämä keino ei kuitenkaan ole Adoben hyväksymä, enkä tiedä aiheuttaako se Lightroomille jotain muita ongelmia. Jos siis kokeilet tätä niin muista kaksi asiaa: kokeilet omalla vastuullasi ja varmuuskopio tietokannasta on pakollinen.

1) Vie XMP metatiedot kaikkiin kuviin. (valitse kaikki kuvat tietokannassa ja valitse valikoista "Export XMP metadata to Files")

2) Muokkaa "Lightroom Database.lrdb" tiedostoa esimerkiksi SQLite Database Browser ohjelmalla ja tyhjennä AgEnumeratedMetadataTagKindWorklist taulu. Tämän voi tehdä esimerkiksi syöttämällä SQL käskyn
DELETE FROM AgEnumeratedMetadataTagKindWorklist WHERE 1

3) Tuo XMP metatiedot kaikkiin kuviin (valitse kaikki kuvat tietokannassa ja valitse valikoista "Import XMP metadata from Files")

Ei kommentteja: