02 syyskuuta, 2007

"EBAY" RF-lähettimen antennin modaaminen

Päätin hetken pohdinnan jälkeen kokeilla modata tuohon Digitarvikkeesta ostamaani RF-lähettimeen paremman antennin. Netissä ihmiset kertovat kuinka tuon antennen parantaminen on selvästi parantanut heidän lähettimensä kantamaa. Oma päätökseni syntyi ensisijaisesti uteliaisuudesta, sillä minulla ei ole juurikaan ollut ongelmia lähettimen kantaman kanssa. Vain yhden kerran törmännyt siihen että kuvaaminen ei meinannut onnistua lähettimen tehon loputtua kesken. Silloinkin vastaanotin oli betonista valmistetun patsaan sisällä.

Itse toimenpide

Tekemääni modaukseen löytyy ohjeet esimerkiksi täältä: http://www.instructables.com/id/ESSZSXRVP3EYSYUOLA/

Ensin avasin lähettimen ja sitten tinasin noin 15 cm johdon kohtaan jossa se oli kontaktissa lähettimen oman "antennin" kanssa. Tuo 15 cm tuli siitä että tuolla taajuudella (433 MHz) antennin optimaalinen pituus olisi ilmeisesti 69 cm, ja siitä 1/4 on 17.25 cm. Lähettimen oma antenni on noin 2,5 cm pitkä.

Modattu RF lähetin 1


Tinaamisen jälkeen tein lähettimen kylkeen pienen reiän josta vedin antennin ulos. Aluksi ajattelin että laitan antennin jotenkin lähettimen sisälle mutta alustavissa testeissä minulle tuli mielikuva että lähetin toimii paremmin jos antenni on suorana ja ainakin osittain lähettimen muovikuoren ulkopuolella.

Modattu RF lähetin 2


Muuta pohdintaa

Tällä hetkellä antenni on siis toisesta päästä kiinni mustalla jeesusteipillä. Päätin että testaan tuon antennin käytönnön toimivuutta piakkoin ja teen siihen sitten jonkinlaisen pysyvämmän antenni ratkaisun. Esimerkiksi alla oleva Pisco Banditon antenni modi on ihan fiksun näköinen.Toistaiseksi vaikuttaa siltä että tuo lähetin toimii aavistuksen varmemmin, mutta kunnon testaamista en tosiaan ole vielä pystynyt tekemään. Tavoitteenani on piakkoin järjestää jonkinlainen vertailu jonkun vastaavan lähettimen omistavan kaverin kanssa. Sitten näkee todellisia tuloksia.

Ei kommentteja: