04 syyskuuta, 2007

Kabinettipäätöksiä ja salaista rahanjakoa?

Minulta näemmä meni kokonaan ohitse heinäkuun alun uutisointi siitä kuinka opetusministeriö on jo monta vuotta jakanut osan avustusrahoista salaa ja kaikessa hiljaisuudessa. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta näin:

Tukea on myönnetty ilman julkista hakua ja tarkkoja kriteereitä. Aamulehden mukaan Veikkauksen ja raha-arpajaisten voittovaroja tieteen edistämiseen on viimeisten kymmenen vuoden ajan jaettu samoille 19 tieteelliselle instituutille, laitokselle, seuralle ja yhdistykselle. [...]

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n erikoistutkija Sami Vuorinen huomautti jo vuonna 2004, ettei OPM:n "avustusautomaatti" ole asiallinen. Muutosta ei silti ole tapahtunut.
Helsingin Sanomat


Että näin meillä Suomessa. Perinteisestihän kaikki suuret kaupat on tehty saunassa. Ilmeisesti tämä mentaliteetti on yhä voimissaan. Iso kiitos ministeri Sari Sarkomaalle siitä että nosti asian esille.

Lisätietoa aiheesta tarjoavat Kaleva, Mtv 3, Nelonen ja Piraattiliitto.

3 kommenttia:

Tarmo kirjoitti...

Sarkomaa on kokoomuslainen. Opetusministeriön korkeilla tahoilla on pitkään ollut demareita. Jos Sarkomaan tilalla olisi ollut demari, tuskin tämäkään olisi paljastunut. Tai päinvastoin uskallan epäillä, että mikäli opetusministeriö olisi täytetty kokoomuslaisilla, niin uutista ei olisi vaan hommaa jatkettaisiin entiseen malliin.

Joka tapauksessa hyvä että asiat kehittyy parempaan ja korruptiota vähennetään. Ainakin minä lasken tuommoisen toiminnan selkeästi korruptioksi.

Nyt ihan viime päivinä olikin muuten uutisissa opetushallituksen pääjohtajan vaihtumisesta http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Opetushallituksen+p%C3%A4%C3%A4johtaja+valitaan+syksyll%C3%A4/1135229983384

Eikä tuo onneksi ole ainoa pesti, missä on tällä hetkellä demari mutta mikä tulee vaihtumaan tämän vaalikauden aikana, joten todennäköisin syin tilalle tulee kokkareita ja kepulaisia. En tiedä onko se sitten parempi, mutta ei ainakaan huonompi, että tulee vaihtuvuutta. Demareita on ihan liian monessa paikkaa ollut vallassa ihan liian kauan.

Jukka Vuorinen kirjoitti...

Ja kai voimme myös sanoa että monessa virassa istuu yhä siinä liian kauan istunut kokoomuslainen. Mainitsemasi vaihtuvuus on ehdottomasti hyvä asia. Eikä millään puolueella pitäisi olla liian suurta ylivaltaa. Pitää vaan toivoa että poliitikot uskaltavat oikeasti kehittää asioita eivät he ala varmistelemaan omia asemiaan.

Vaikka en kokoomuksen kannattaja olekaan (Suomesta tuntuu puuttuvan kokonaan puolue joka vetoaisi minuun), oli kokoomuksen vaalivoitto hyvä asia. Juuri tuon mainitsemasi vaihtuvuuden takia. Toivottavasti näemmä taas seuraavissa vaaleissa jotain yllätyksiä.

Tarmo kirjoitti...

Jep, samoilla ajatuksilla mennään. Vaikken Kansallisesta Kokoomuksesta järin pidäkään, niin olin siinä mielessä tyytyväinen sen vaalivoitosta, että se takaa muutoksia ja tuulettaa poliittista kenttää.

Puolueiden sisällä on erilaiset näkemykset virkojen ja luottamustehtävien rotaatiosta, mutta itse pidän sitä kovasti kannatettavana asiana.

Pahaksi onneksi poliittinen peli menee usein siihen, että varmistetaan omia asemia.

Sitä paitsi on loppujen lopuksi vaikea kritisoida täysin kokoomusta, jos kokoomus ei saa koskaan mahdollisuutta näyttää hampaitaan. Demareilla ja kepulaisilla tähän on ollut jo pitkään mahdollisuus, mutta kokkarit ovat olleet siitä paitsiossa. Joitain asioita ehkä menee parempaan, joitain huonompaan, mutta jollain tapaa olen toiveikas siinä, että kokonaisuutena mennään eteenpäin. Mikä tahansa tuntuu olevan parempi kuin demareiden pysähtyneisyyden aika.