20 toukokuuta, 2008

Jokela ja media

Jukka Kemppinen on julkaissut blogissaan eräiden Jokelan koulun oppilaiden tekemän yhteenvedon tiedotusvälineiden toiminnasta Jokelan tragedian yhteydessä.

Ohessa pari lainausta yhteenvedosta:

Joku oli keskiviikkona 7.11. esittäytynyt papiksi ja yrittänyt hankkia tietoa Auvisten kotiosoitteesta. Henkilöllä ei ollut kaulassaan papin lipereitä.


Poikansa menettänyt isä on joutunut heittämään ulos toimittajan, joka on väkisin pyrkinyt sisälle asuntoon. Uhrien ystävien koteihin toimittajat ovat yrittäneet päästä väkisin tekemään juttua.


Tarvitseeko näitä enää tarkemmin kommentoida? Yleensä olen median ja sananvapauden puolella, mutta tuon yhteenvedon sisältö herättää minussa vastenmielisyyttä tiedotusvälineitä kohtaan. Tiedotusvälineet metsästävät sensaatioita ja suuria otsikoita. Totuudella on merkitystä vain jos se parantaa myyntilukuja.

Mutta pakko olla rehellinen. Toimittajatkaan eivät ole kuin yhdestä puusta veistettyjä. Yhden tragedian hoitamisen perusteella ei voi syyllistää koko ammattikuntaa. Ja kannattaa myös lukea Sini Seppälä-Vanhasen artikkeli Pekka-Eric Auvisen koti on yksityiskoti, ei rikospaikka.

Kemppisen yhteenvedosta kirjoittavat myös:
Havaintovihko: Jokelan nuoret listasivat yksityiskohtaisia rikkeitä
Kari Haakana: Media ei tarttunut Kemppisen tietoihin

Ei kommentteja: