03 kesäkuuta, 2008

Capture NX 2

Nikon julkaisi Capture NX ohjelmasta version 2.0. Kyseinen ohjelmahan on monien mielestä kuvanlaadullisesti paras RAW konvertteri NEF kuville.

Ohjelmassa uutta on mm:

  • Työtilat ja kahden näytön tuki
  • Parannetut kuvien selaus mahdollisuudet
  • Nopeat korjaukset (käyttäjä pääsee entistä helpommin tekemään pieniä korjauksia esimerkiksi valotukseen, kontrastiin, värikylläisyyteen ja niin edelleen)
  • Laajennettu U Point ominaisuus (nyt U Pointteja voi käyttää melkein kaikkien kuvan säätöjen kanssa, mukaan lukien kohinan poisto ja terävöitys)
  • Automaattinen kuvan korjailu, jolla saa helposti esimerkiksi roskat pois kuvasta


Kaikkia Capture NX:n ongelmia ei kuitenkaan ole korjattu. Ohjelman työnkulku on edelleenkin hieman tuskallinen, varsinkin jos tarvitsee muokata suurempaa määrää kuvia. Ohjelma on siis parhaimmillaan käyttäjällä jonka tarvitsee muokata vain pientä määrää kuvia.

Laajempi arvio Capture NX 2:sta kannattaa käydä lukemassa Rob Galbraithin blogista.

2 kommenttia:

anssi kirjoitti...

Perkule, miksei CaptureNX:n työnkulkua osata korjata ajanmukaiseksi, helpoksi, nopeaksi ja moderniksi.

Tai miksei Lightroom osaa lukea kaikkea NEF-dataa.

Jukka Vuorinen kirjoitti...

Hyviä kysymyksiä joita olenkin itsekin pohtinut. Oikein tehty Capture NX:n ja Lightroomin synteesi olisi lähes täydellinen työkalu valokuvaajille. NX:n U Point teknologia on helppokäyttöisyydessään mahtava ja kyllä se kuvanlaatu muutenkin miellyttää minun silmääni hieman enemmän kuin Lightroomin. Ero ei tosin ole niin suuri että NX:ää jaksaisin oikeasti käyttää. Se Lightroomin työnkulku on niiin sujuva. :)

Yksi huono puoli Nikonissa yrityksenä on se että Nikon on vuosien saatossa tehnyt NEF tiedostoista yhä suljetumpia. Tästä esimerkkinä vaikka salattussa muodossa tallennettu valkotasapaino (en ole varma onko WB uusimmissa kameroissa yhä salattu mutta esim D2Xs:ssä se muistaakseni oli)...

Käsittääkseni Adobe yrittää saada DNG tiedostomuodosta ISO standardia, joten ehkä joskus tulevaisuudessa Nikonkin siirtyy käyttämään sitä. Se olisi hieno asia, sillä silloin RAW kuvien kaikki data olisi kaikkien konverttereiden luettavissa...