02 toukokuuta, 2009

Sanoma News yrittää ryöstää freelancereita

Tästä on muuallekin jo uutisoitu mutta pitääpä vielä itsekin avautua aiheesta.

Freelancer journalistit ry:n sivuilla asia tiivistetään hyvin:

Sanoma News on alkanut lähettää freelancereille uusia avustajasopimuksia vaatien poikkeuksellisen laajoja oikeuksia poikkeuksellisen huonoilla ehdoilla ilman mitään lisäkorvausta. Sanoma Newsiin kuuluu Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Metro sekä useita alueellisia, paikallisia ja ilmaisjakelulehtiä.


Esimerkiksi seuraava kohta on kaikessa röyhkeydessään valtavan härski ja jo tuon kohdan takia en ikinä itse allekirjoittaisi tuommoista sopimusta.

"Mahdollisista oikeuksia ym." koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään."


Käytännössähän tuon voi tulkita niin että Sanoma News voi julkaista täysin muussa yhteydessä otetun valokuvan kuvituskuvana esimerkiksi pedofiliaa käsittelevässä artikkelissa ja jos kuvassa oleva ihminen suuttuu kuvansa käytöstä, on kuvan ottanut freelancer vastuussa oikeudellisista seurauksista.

Tämän seurauksena olen jo tehnyt päätöksen ettei talouteeni esimerkiksi tilata tai osteta mitään kyseisen konsernin tuotteita.

Kannattaa muutenkin lukea tuo artikkeli, ainakin jos toimii freelancerina tai freenä toiminta kiinnostaa. Muutenkin siinä on hyvin selvitetty se miksi freelancerit eivät tykkää tuosta sopimuksesta. Oheiset lainaukset ovat siis sivulta: http://www.freet.fi/uutiset/artikkeli/755/

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joku taitava tekstin muokkaaja voisi muokata Helsingin Sanomien tilausehdot tilaajan kannalta yhtä härskeiksi ja laittaa sen jakeluun. Ja näin me kaikki halukkaat voisimme lähettää sen Hesarin tilaaja palveluun oheistettuna että muutamme tilaamamme lehden tilausehdot yksipuolisesti haluamastamme päivästä tai muuten irtisamonne tilaajasopimuksemme. Näin saisivat maistaa omaa lääkettään.

heikkipekka kirjoitti...

Ilmeisesti yksipuolinen taloudellisista ja juridisista oikeuksista sopimininen on Sanoma Newsin mielestä lain mukaista, mitä se ei tietenkään ole.

Sanoma Newsin ehtojen mukaan KOKO KONSERNI voi käyttää tilattuja töitä ilman lisäkorvausta yli 300 lehdessä ja yli 20 maassa, miten muunneltuna ja muokattuna tahansa.

Sanoma News on samalla ilmoittanut ettei se ota mitään vastuuta julkaisuista, vaikka tekijä ei edes tiedä missä päin maailmaa, missä muodossa, missä asiayhteydessä ja miten muutettuna tai muunneltuna työtä käytetään.

Ja väittävät vielä alan yleiseksi tavaksi. Ei todellakaan pidä paikkaansa. Sanoma Newsiä ja koko konsernia vastaan voisi harkita kanteen nostamista. Ei tällä tavalla Suomessa voi töiden tekijöitä uhkailla.