17 kesäkuuta, 2009

Lightroom optimointia osa 2

Minun on jo pitkään pitänyt kirjoittaa uusi juttu Lightroomin suorituskyvyn optimoinnista. Tässä se nyt vihdoin on. Ensin muutama itse Lightroomia koskeva vinkki, sitten muutamia yleisiä suorituskykyyn liittyviä vinkkejä.

Lightroom


Aja Catalog Preferences -> Relaunch and optimize

Tietokannan optimointi poistaa tietokannasta tyhjää tilaa ja samalla tarkastaa tietokannan eheyden. Tyhjän tilan poistaminen saattaa nopeuttaa tietokannasta lukemista, mutta se myös saattaa hidastaa joitain kirjoitusoperaatioita tietokantaan. Tietokannan optimointi on silti suositeltavaa.

Poista ylimääräiset kuvat tietokannasta ja koneelta

Epäonnistuneet kuvat kannattaa poistaa ainakin Lightroomin tietokannasta. Tämä lisää hieman Lightroomin nopeutta ja selkeyttää kuvien selailua. Lisäksi kuvien poistaminen koneelta vapauttaa levytilaa. Toisaalta levytila on halpaa.

Jätä Lightroom välillä itsekseen päälle

Niin hassulta kun se kuulostaakin, kannattaa Lightroom joskus jättää itsekseen päälle pidemmäksi aikaa, niin ettei koneella ole muita ohjelmia käynnissä. Tämä siksi että Lightroom jättää osan tietokantaan tehtävistä toimenpiteistä taustalle odottamaan sopivaa luppoaikaa jolloin koneella ei tehdä muuta.

Älä ota käyttöön automaattista XMP tietojen kirjoittamista

Se hidastaa konetta merkittävästi. Voit tarkastaa onko XMP tietojen kirjoittaminen päällä seuraavasti:

Avaa Catalog Settings, siirry Metadata välilehdelle. Jos kohdassa "Automatically write changes into XMP" on rasti, se kannattaa ottaa pois jos haluat paremman suorituskyvyn. Tämän huonona puolena on se että Lightroomissa tehdyt muutokset eivät näy kuvissa jos avaat kuvan Photoshopin Camera raw pluginilla (paitsi jos ennen tätä Lightroomissa tallennat muutokset XMP tietoihin erikseen CTRL/CMD+S näppäinyhdistelmällä).

Pidä ylimääräiset panelit minimoituina

Pidä esillä vain tarpeelliset panelit kuten Keyword list, tai metadata. Tällöin Lightroom ei hukkaa prosessointi aikaa ylimääräisten tietojen hakemiseen. Tähän sopii hyvin esimerkiksi Solo Mode.

Käynnistä Lightroom uudelleen

Välillä Lightroomin uudelleen käynnistäminen vapauttaa Lightroomin varaamia resursseja.

Käynnistä tietokone uudelleen

Ilmeisesti Lightroom ei vapauta muistia kunnolla joten Lightroomin hidastuessa tietokoneen uudelleen käynnistäminen saattaa nopeuttaa ohjelman toimintaa.

Säädä Camera Raw Cachen koko sopivaksi

Mikäli koneellasi on paljon vapaata levytilaa, säädä Camera RAW ohjelman cachea suuremmaksi. Tämä tapahtuu Lightroomissa avaamalla asetuksista (Preferences) File Handling välilehti ja asettamalla sieltä sopiva levytila.

Lisäksi Camera Raw cache kannattaa siirtää omalle kiintolevylleen (fyysinen levy, ei osio).

Poista koneelta vanhempi Lightroom

Eräät käyttäjät ovat raportoineet että vanhemmat Lightroomin (ja sen jälkeensä jättämien tiedostojen) poistaminen koneelta on nopeuttanut Lightroomin toimintaa.

Käyttöjärjestelmä


Poista NView käytöstä

Poista NVIDIAn NView ohjelma käytöstä. Se aiheuttaa usein ongelmia Lightroomin kanssa, varsinkin Develop modulissa.

Päivitä uusimmat näytönohjaimen ajurit

Niin itsestään selvyys kun tämä onkin, pitää tämä kyllä mainita erikseen.

Vaihdan näytönohjaimen 3D asetuksia

NVIDIAn näytönohjaimien 3D asetusten muuttaminen quality painotteisesta performance painotteiseksi parantaa suorituskykyä merkittävästi joissain koneissa.

Mikäli käytät vain yhtä näyttöä tee seuraava:

3D Settings > Manage 3D Settings > Global Settings > Multi-display/mixed GPU Acceleration

"By default it should be multiple display performance mode. Change this to a single display performance mode."

Eheytä kiintolevyt

Lightroom lukee kiintolevyä hyvin paljon ja levyn fragmentoituminen luonnollisesti hidastaa lukunopeutta, koska kiintolevyn lukupään pitää vaihtaa paikkaa kesken lukemisen.

Varmista että tietokannan sisältävällä kiintolevyllä on tarpeeksi tyhjää tilaa

Mitä täydempi tietokannan sisältävä levy on, sitä nopeammin tietokanta fragmentoituu.

Säädä virtuaalimuistin koko kiinteäksi

Tämäkin vähentää kiintolevyn fragmentoitumista koska Windows kertaalleen varaa virtuaalimuistin kiintolevyltä eikä tämän jälkeen enää vapauta sitä. Tämä tapahtuu esimerkiksi seuraavasti:

Avaa Control panel (Ohjauspaneeli) -> System (järjestelmä) -> Advanged -> settings performance osiosta. Paina advanced välilehdeltä Change nappia. Saat siitä listan kaikista virtuaalimuistin sijainneista. Määritä esimerkiksi C aseman virtuaalimuistin minimi ja maksi määrät samaksi arvoksi, joka on esimerkiksi 1,5* koneesi keskusmuistin määrä.

Pidä kuvat ja tietokanta eri kiintolevyillä

Tällä varmistat että tietokannan sisältävältä levyltä luetaan mahdollisimman vähän. Muutenkin kannattaa minimoida molempien kiintolevyjen muu käyttö.

Laita Esikatselukuvat omalle kiintolevylle (mount to directory)

Uudemmissa Windows käyttöjärjestelmissä on mahdollista mountata kiintolevy tai osio johonkin hakemistoon toisella osiolla. Tämän avulla on mahdollista antaa esikatselukuville oma kiintolevy, joka saattaa entisestään parantaa suorituskykyä.

Ohjeet Lightroom Previews.lrdatan siirtämisestä omalle kiintolevylle löytyvät esimerkiksi täältä(Viestiketjun kolmannesta kirjoituksesta).

Muut ohjelmat



Pidä mahdollisimman vähän muita ohjelmia käynnissä samaan aikaan kun käytät Lightroomia

Lightroom on raskas ohjelma joka tarvitsee kaiken mahdollisen suorituskyvyn toimiakseen mahdollisimman ripeästi. Lightroomilla työskennellessä kannattaa siis sammuttaa kaikki muut ohjelmat. Optimitilanteesse koneelle ei ole asennettu mitään muita ohjelmia kuin Lightroom.

Varmista että virustentorjunta ohjelmasi ei skannaa Lightroomin tietokantaa (*.lrcat), esikatselukuvia (*.noindex) tai kuvia

Virustentorjuntaohjelma saattaa aiheuttaa todella selkeää Lightroomin hidastumista, varsinkin jos se skannaa kaikki Lightroomin käsittelemät tiedostot. Lightroomin Library modulissa yhden pikkukuvia sisältävän ruudullisen lataaminen aiheuttaa kymmeniä tiedostojen lukemisia.

Poista Lightroom tietokannan (ja esikatselukuvat) sisältävästä hakemistosta tiedostojen indeksointi hakuja varten

Windowsin haun indeksointi kannattaa poistaa käytöstä Lightroomin tietokantahakemistosta, koska se ei sisällä mitään tiedostoja joita todennäköisesti haluat löytää windowsin hakutoiminnolla. Lisäksi indeksointi saattaa hidastaa Lightroomia hieman, mikäli se tutkii tiedostaja samaan aikaan kun Lightroom on käytössä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä artikkeli, täytyypä ottaa nämä vinkit käyttöön Lightroomissa!

Erkka Piirainen kirjoitti...

Mielenkiintoista, tästä sai ajatuksia irti vaikken Lightroomia käytäkään :)