08 lokakuuta, 2006

Taloudesta: halpaa työvoimaa?

Stig Gustavson sanoi että pärjätäkseen kilpailussa halpamaiden kanssa suomalaisten teollisuustyöntekijöiden pitäisi tehdä päivässä tunti enemmän työtä nykyisellä palkalla. (Helsingin Sanomat)

Minua hieman hymyilyttää Vasemmistoliiton toisen varapuheenjohtaja Minna Sirnön kommentit asiasta:

"Ilmaista työvoimaa ei ole. Eikä ole yhteiskuntavastuunsa tuntevan työnantajan etu, että eräät työnantajat ovat tuomassa orjatyön suomalaisille työmarkkinoille"


Halpaa työvoimaa tarjoavien maiden kilpailuvaltti on juuri halpa työvoima. Yritykset pystyvät tuottamaan kyseisissä maissa tuotteitaan halvemmalla kuin esimerkiksi Suomessa. Kun ajattelee tilannetta ulkomaisten yritysten kannalta asia on ehkä helpompi ymmärtää. Jos esimerkiksi englantilaisessa yrityksessä mietitään valmistetaanko tuotteet hinnalla X suomesta, vai puoleen hintaan maasta Y, on jälkimmäinen vaihtoehto varsin houkutteleva.

Minä en oikeasti tiedä mikä tässä asiassa olisi toimiva ratkaisu. Minä vain kommentoin sitä mitä asiassa näen. Sirniö ajattelee asiaa työntekijöiden näkökulmasta ja Gustavson ajattelee asiaa yritysten näkökulmasta. Molemmat tavoittelevat suomalaisten parasta. Loppujen lopuksi yritykset maksavat työntekijöille palkkaa ja työntekijät tekevät yrityksen työt. Molempia tarvitaan mutta sekään ei riitä. Lisäksi tarvitaan myös asiakkaita.

Ei kommentteja: