09 lokakuuta, 2006

Valokuvauskilpailuista

Valokuvauskilpailut ovat hieno asia. Tosin joskus kilpailujen säännöissä näkee epäilyttäviä sanamuotoja tai ehtoja.

http://www.ridingjkl.com/phpBB2/viewtopic.php?t=71

Säännöt:

1. Kuvat/ kuva liittyvät raatovie edes jollaintavalla pyöräilyyn.
2. Kuvat/ kuva tulee olla otettu ko. viikonlopun aikana Laajavuoressa.
3. Yhdeltä kuvaajalta kilpailuun otetaan vain kaksi (2) kuvaa.
4. Kuvia saa muokata, sävyttää ja niistä saa poistaa "roskia", mutta tilanteen todellisen luonteen muuttaminen on ehdottomasti kiellettyä. Ajamisen pitää olla aitoa ja kuvan pitää olla otettu aidosta tilanteesta.
5. Osallistuneiden kuvien tekijänoikeudet siirtyvät kilpailun järjestäjille.
6. Kuvat on otettu 7-8.10 2006 Laajavuoressa.
7. nauti ajastasi -Sekä kameran takana että edessä.


Ylläolevassa linkissä avattiin Laajavuoren Freeride tapahtumaan liittyvä valokuvauskilpailu. Säännöt olivat muuten hyvän kuuloiset, mutta oma mielenkiintoni loppui kohtaan 5. "Osallistuneiden kuvien tekijänoikeudet siirtyvät kilpailun järjestäjille".

Myöhemmin tuota kohtaa perusteltiin sillä että kilpailun järjestäjä ei halua että joku kuvaaja tulee vaatimaan kuvastaan palkkiota kun voittajakuvat julkaistaan netissä tai jossain muualla. Ymmärrän näkökulman mutta tuo ei ole pätevä perustelu tuollaiselle säännölle. Käytännössähän valokuvaaja luopuu kuvan oikeuksista ja kilpailuun osallistuvat kuvat ovat kilpailun järjestäjän omaisuutta. Kuvaaja menettää kuvan tekijänoikeudet.

Uskon että tässä tapauksessa oli kyse hätävarjelun liioittelusta, mutta aina ei tilanne ole niin. Esimerkiksi Jyväskylän Valo on Jyväskylässä tapahtuman valokuvauskilpailussa kaupunki käytännössä saa varsin laajat oikeudet kuvien käyttöön.

http://www.jyvaskyla.fi/valo/oheis06/valokuvauskilpailu.html

Jyväskylän kaupunki saa palkittujen kuvien täydet käyttöoikeudet. Kaupungilla on oikeus hankkia täydet käyttöoikeudet myös muihin kilpailuun osallistuneihin kuviin á 80 euroa / kuva.


Johtuuko tämä (mielestäni) yleistynyt käytöntä siitä että kilpailuja järjestävät tahot haluavat (puoli)ilmaisia kuvia käyttöönsä? Joka tapauksessa, minä en osallistu yhteenkään valokuvauskilpailuun jossa kilpailun järjestäjä vaatii liian vapaita käyttöoikeuksia kuvaan. Jos he haluavat markkinointiinsa kuvia, palkatkoon ammattikuvaajan.

http://kapasia.blogspot.com/2006/09/valo-on-aaltoalvaria.html
http://kapasia.blogspot.com/2006/10/valoa-on-mutta-miss.html

Ei kommentteja: