07 lokakuuta, 2007

5 keinoa ottaa parempia valokuvia

Tässä viisi yksinkertaista kohtaa joita noudattamalla voit ottaa parempia valokuvia.

 1. Ottaessasi valokuvaa mieti miksi otat kyseisen kuvan. Mitä haluat kertoa kyseisellä kuvalla? Tai millaisen muiston haluat tallentaa?

 2. Mieti onko kuvassa jokin yksittäinen kohde johon haluat kiinnittää katsojan huomion. Muista että muutaman vuoden kuluttua et välttämättä enää muista miksi olet kuvan ottanut. Kuvan kohdekaan ei siis välttämättä ole itsestään selvä enää silloin.

 3. Mieti miten kuvan sommittelu (1) tukee sitä mitä haluat kuvalla kertoa. Kuvan keskellä oleva kohde luo staattisuutta ja mitä lähemmäksi kuvan reunaa sijoitat kohteen sitä enemmän kuvaan saattaa tulla elävyyttä. Kirjoitan että "saattaa tulla" siksi että mitä lähemmäksi reunaa sijoitat kohteen, sitä tarkemmin sinun on tiedettävä miksi niin teet ja mitä haluat kuvalla sanoa.

 4. Ennen kuin painat kameran laukaisinta tutki onko kuvan taustalla esineitä tai asioita jotka vievät huomiota pois kohteesta. Jos on niin yritä muuttaa omaa sijaintiasi, kohteen paikkaa tai sommittelua niin että tausta on sopivan neutraali.

 5. Tutki ja analysoi ottamiasi kuvia. Kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:
  • Miksi tämä kuva on otettu?
  • Mikä tai mitkä ovat tämän kuvan ensisijaiset kohteet?
  • Miten tämä kuva täyttäisi paremmin tarkoituksensa?
  • Mitkä elementit tässä kuvassa ovat onnistuneita?
  • Mitkä elementit tässä kuvassa ovat epäonnistuneita?
  • Mitä ylimääräistä tässä kuvassa on?

(1) sommittelu: kohteen tai kohteiden sijoittelulla kuva-alalle

Ei kommentteja: