Kohti parempaa sommittelua
Sivusin edellisessä valokuvausta käsittelevässä kirjoituksessani sommittelua. Hetken pohdittuani päätin kirjoittaa tarkemmin omia ajatuksiani ja oppejani tästä aiheesta. Tässä siis pieni raapaisu aiheen pinnasta, kirjoituksen lopussa on muutama linkki lisäaineistoon. Jos olen mielestäsi väärässä jossain kohdassa niin anna palautetta.
Eräs valokuvaamisen ja kuvataiteen perusasioista on sommittelu. Sommittelulla tarkoitetaan kuvan elementtien ja kohteiden sijoittelua tarkoituksenmukaisiin paikkoihin kuva-alalla. Sommittelu ei koske vain taiteilijoita tai valokuvauksen ammattilaisia vaan jokainen kameran käyttäjä harrastaa sommittelua kuvatessaan, tiedostaa hän sen tai ei.
Käsittelen asiaa hieman yksinkertaistettuna, puhuen aluksi vain kuvan ensisijaisen kohteen sijoittelusta. Kannattaa kuitenkin muistaa että sommittelu on osa kokonaisuuden rakentamisesta.
Kuvan kohteen voi sijoittaa kuvassa keskelle, keskiosan viereen tai reunaan. Keskiosan ja reunan välillä voidaan liikkua sivu- ja pystysuunnassa. Erilaiset sommitteluvaihtoehdot sopivat erilaisiin kuviin ja niiden valinnan tulisi perustua siihen mitä kuvalla halutaan viestiä. Seuraavassa pieni lista siitä millaisia asioita ja mielikuvia keskusta- ja reunasommitteluun saatetaan yhdistää.
- Kohde kuvan keskellä
- staattinen
- vakaa
- levollinen
- tylsä
- Kohde kuvan reunalla
- dynaaminen
- pirteä
- epätasapainoinen
Turvallinen aloitus
Yleensä turvallisin vaihtoehto on sijoittaa kohde kuvan keskiosan viereen, ei siis keskelle. Näin tehtäessä saadaan luotua kuvaan hieman dynaamisuutta mutta samalla vältetään liiallinen riskinotto sommittelullisella kikkailulla.Tähän liittyy olennaisesti myös tapa jossa kuva jaetaan pysty- ja sivusuunnassa kolmeen osaan, sijoittaen kuvan olennaisimmat elementit mainittujen kolmasosien risteämä kohtiin (Rule of Thirds). Tämäkään ei tietenkään mikään ihmelääke täydellisiin kuviin ole, mutta tämän noudattaminen on parempi kuin ainainen keskisommittelu. Alla oleva kuva näyttää mitä tämä tarkoittaa käytännössä.
Ikävä kyllä turvallisin vaihtoehto ei kuitenkaan tuota aina parhaita kuvia. Siksi kannattaa kokeilla eri tilanteissa erilaisia lähestymistapoja. Kokeileminen on hyvä tapa oppia.
Lähemmäksi reunaa
Jossain tapauksissa kohteen sijoittaminen hyvin lähelle reunaa, tai osittain kuva-alan ulkopuolelle, voi olla oikea vaihtoehto. Tästä eräänlaisina esimerkkinä toimivat esimerkiksi Nachtweyn kuvat Ruins of central Grozny ja A homeless child slept off a drug high on the streetsof Jakarta.
Mitä lähemmäs kuvan reunaa kohteen sijoittaa sitä paremmat perustelut ratkaisu vaatii toimiakseen. Valitun sommittelun pitää entistä vahvemmin tukea kuvan viestiä ja tarkoitusta.
Tilaa liikkeelle
Sommittelemalla liikkeen tai katseen suuntaan tyhjää tilaa voi kuvaan luoda helposti harmoniaa. Toisaalta myös tyhjän tilan pois jättäminen voi olla toimiva tehokeino. Pari esimerkkiä tästä:- Ihminen joka katsoo ulos kuvasta saattaa herättää kysymyksen "mitä hän katsoo" ja kuvasta tulee tätä kautta mielenkiintoisempi.
- Kuva tieltä ulos ajavasta ralliautosta saattaa olla tehokkaampi (uhkaavampi) jos auto on juuri törmäämässä kuvan reunaan.
Kuva-ala täyteen?
Mitä suuremman osan kuva-alasta kohde täyttää sitä vapaammin kohteen voi laittaa keskelle. Näissä tapauksissa sommittelua kannattaa kuitenkin pohtia kohteen osien kannalta. Tässä kannattaa myös pitää mielessä se miksi kuvan haluaa ottaa. Dokumentoivassa luontokuvassa sommittelu kannattaa tehdä eri tavalla kuin taiteellisuutta tavoittelevassa luontokuvassa.Sommittelussa ei ole kiveen hakattuja sääntöjä. Tämä siksi että kaikki ihmiset kokevat sommittelun henkilökohtaisesti. Helpoin tapa saada omat kuvat nousemaan massan yläpuolelle onkin se että kiinnittää hieman huomiota sommitteluun ja välttää esimerkiksi kohteen sommittelua automaattisesti keskelle. Erilaisia vaihtoehtoja kannattaa aina kokeilla.
Lisätietoja aiheesta:
Etälukio: Kuvataide - Kuvasommittelu
Satakunnan elävän kuvan keskus Ry
Pikseli: Sommittelu Osa 2
Pikseli: Sommittelu Osa 2
2 kommenttia:
löysin tän blogin vahingossa etsiessäni tietoa käyttämästäsi cullmannin salamasta. Jäinkin lukemaan muita juttujasi täältä..
-vilpertt-
Mukava kuulla että olet jotain lukemisen arvoista löytänyt. :)
Lähetä kommentti