14 toukokuuta, 2008

Lightroomin bugeja ja ärsyttävyyksiä

Lightroom bugeja

  • Automaattinen hakusanojen täydennys ei toimi kunnolla. Mikäli hakusanojen kirjoittamistilaan menee painamalla CTRL+K yhdistelmää hakusanojen täydennys yleensä toimii. Mikäli hakusanojen syöttämistilaan menee klikkaamalla hiirellä hakusanalaatikkoa täydennys ei yleensä toimi.
  • Automaattinen täydennys käsittelee välilyöntiä hakusanojen erotusmerkkinä (hakusanat kuitenkin tallentuvat oikein), eli välilyöntejä sisältävien hakusanojen syöttäminen on hankalaa.
  • Progressiivisesti pakatut JPG tiedostot näytetään väärin.
  • Kuvausaika (capture time) on Lightroomissa väärin (kesäaika/talviaika ja aikavyöhykkeet toimivat väärin).
  • Kuvausajan muuttaminen ei toimi oikein.
  • Kuvien järjestäminen näyttää välillä kuvat väärässä järjestyksessä (varsinkin jos järjestää kuvat kuvausajan mukaan)
  • Quick Develop napit eivät rekisteröi jokaista klikkausta vaan joskus nappia pitää klikata monta kertaa
  • Preview cachen tyhjentäminen ei onnistu Lightroomista käsin (ainakaan kaikilla koneille). Mikäli käyttäjä valitsee "Discard 1:1 previews" Lightroom ilmoittaa tyhjentävänsä cachen mutta preview tiedostot itsessään jäävät kiintolevylle.
  • Render Standard Previews toiminto ei toimi oikein jos kuvia on paljon. Lightroom väittää renderöivänsä standard previewit mutta ne luodaan vain muutamalle tuhannelle ensimmäiselle kuvalle.
  • Jos hakusanalista on tarpeeksi pitkä, lopun hakusanoihin ei pääse käsiksi (lista ei skrollaudu tarpeeksi pitkälle).
  • Develop tilassa kuvan asetuksen resetoiminen tuplaklikkaamalla histogrammia voi aiheuttaa ongelmia (hiiren kursori katoaa?).


Muita ärsyttäviä piirteitä jotka eivät välttämättä ole bugeja

  • Osa näppäimistöoikoteistä toimii vain englantilaisella/amerikkalaisella näppäimistö layoutilla.
  • Välillä histogrammi väittää että kuvassa ei ole puhki palaneita kohtia vaikka niitä todellisuudessa on.
  • Kuvien koon muuttaminen exporttaamisessa saattaa aiheuttaa haloja tummille alueille lähellä kontrastikkaita reunoja.
  • Kuvanlaatu kuvan kokoa suurennettaessa ei ole yhtä hyvä kuin Photoshopissa.
  • Hakusanoja, kansioita ja collectioneja voi liikutella vain yksi kerrallaan.
  • Suuri hakusanamäärä hidastaa Lightroomia.
  • Ei oikeaa JA/AND hakua
  • Jotkin toiminnot rullaavat vasenta panelia edes takaisin niin että toiminnon jälkeen pitää etsiä uudelleen kohta jossa oli.
  • Koska Lightroomin Preview cache hakemistoa ei voi siirtää muualla jotkin varmuuskopiointi ohjelmat eivät voi varmuuskopioida lightroomin tietokantaa (tai siis voivat, mutta samalla ne varmuuskopioivat koko preview cachen).

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kovatasoista Lightroom asintuntemusta tässä blogissa. Itse ole harkitsemassa ko. ohjelmaan siirtymistä mutta yksi ärsyttävä puute on sen esteenä. LG:ssä et voi histogrammissa vetää löysiä pois tai jos sen tekee niin kuva menee ylivaaleaksi ja sitten kuvan vaaleutta täytyy säätää ja sitten taas histogrammia jne...

Eli simmottis kuin Photarin Auto Contrast toiminto olis poikaa niin vois siirtyä Lightroomiin.

Jukka Vuorinen kirjoitti...

Kiitos Juha.

Aloin pohtimaan ongelmaasi ja mieleeni tuli että voisiko ratkaisuna toimia se että lasket vakiona käytössä olevaa kirkkautta (brightness), esimerkiksi 25:ksi tai jopa 0:ksi. Lightroomin vakio asetuksillahan kirkkaus on +50. Eli siis, onko jokin tietty kirkkaus arvo joka yleensä toimii sinulla? Jos on niin se kannattanee laittaa defaultiksi.

Tätä ajattelin siis siksi että tällöin kuvan keskisävyt eivät nouse niin kirkkaiksi jos exposurella vetää histogrammista turhat pois.

Auto contrastin ja Auto levelsin vastineet voisivat kyllä olla hyviä työkaluja Lightroomissa. Nykyinen "Auto" nappi on kyllä varma tapa saada huonot asetukset kuvalle...

Itse olen huomannut Lightroomista sen että se vaatii jonkin verran sopeutumista käyttäjältä. Kaikkea ei voi tehdä niin kuin perinteisissä pikselitason editoreissa, mutta suurimpaan osaan asioista löytyy toimiva keino.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta. Otan ilahtuneena vastaan ratkaisun ongelmaani. Ratkaisun pitäisi olla kuitenkin sen verran nopea toteuttaa että semmoista voin tehdä käyttäjä, joka käsittelee satoja kuvia sarjana. Muuten kuvat jäävät tunkkaisiksi.

Jukka Vuorinen kirjoitti...

Hmm... Yleisluontoista ratkaisua en sinulle keksi, ainakaan suoraan tältä istumalta. Mitään toimivia Auto Contrast tyylisiä presettejä en löytänyt eikä Lightroomissa itsessään sellaisia ole.

Sinun ehkä kannattaa kokeilla seuraavia vaihtoehtoja. Tuota kolmatta kohtaa suosittelen vain jos löydät kuvaustyyliisi sopivat asetukset jotka toimivat suurimmassa osassa tapauksista paremmin kuin Adoben vakio arvot.

1) Muokatessasi saman tyylisiä kuvia valitse kaikki (tai osa) kuvat, paina Control näppäin pohjaan ja klikkaa oikeasta panelista Auto Sync nappia. Tämän jälkeen muuta Brightness ja Exposure arvot sopiviksi. Muutos tulee kaikkiin kuviin. Tämän jälkeen klikkaa uudelleen Auto Sync nappia normaaliin tilaan.

2) Tee preset joka laskee Brightness arvon tarpeeksi pieneksi ja ehkä nostaa exposure arvoa hieman. Tämä onnistuu niin että laitat Develop modulissa Brightness arvon (ja exposuren) haluamaksesi ja sen jälkeen valitset valikosta Develop -> New Preset. Tämän jälkeen poistat kaikki muut valinnat paitsi Brightnessin Basic Tone kohdasta (valitse myös exposure jos haluat sitäkin muuttaa). Sitten vaan tallennat presetin haluamallasi nimellä.

3) Muuta kuvien Importtaamisen yhteydessä kuville laitettavia default arvoja. Tämä tapahtuu niin että avaat Develop modulissa kuvan jolle et ole tehnyt mitään muutoksia (huom, tämä on tärkeää, kaikki kuvalle tehdyt muutokset tallentuvat default arvoihin). Tee tälle kuvalla haluamasi muutokset (muuta esim Brightness arvoa) ja paina sen jälkeen ALT-näppäin pohjaan jolloin oikean paneelin Reset näppäin muuttuu Set Default... napiksi. Klikkaa sitä, ja valitse Update to current settings.

Sitä millaisia arvoja sinun kannattaa kokeilla, en osaa sanoa. Se riippuu kuvaustyylistäsi, aiheista, kamerastasi ja monesta muustakin asiasta.

Kovin automaattisia nuo eivät ole mutta omalla kohdallani kaksi ensimmäistä kohtaa ovat osoittautuneet toimiviksi. Sopivien asetusten laittamisella Presetiksi saa varsinkin isomman studiosession kuvien käsittelyyn varsin paljon vauhtia.

Toivottavasti tästä on sinulle jotain iloa. Lightroom on hyvä työkalu mutta sekään ei sovellu kaikille valokuvaajille.

Antti-Jussi Lakanen kirjoitti...

Mielenkiintoinen artikkeli! Tuo mainitsemasi kirkkausarvon muuttaminen oli muuten hyvä vinkki, sillä saa kuviin sopivasti lisää "peruskontrastia" puhkomatta vaaleita tai tummia.

Anonyymi kirjoitti...

Näitä bugilistoja kannattaisi laittaa tuonne Lightroomin foorumeillekin.

siis 1.x:
http://www.adobeforums.com/cgi-bin/webx/.3bc2cf0a/

ja 2.0 beta foorumi:
http://www.adobe.com/cfusion/webforums/forum/categories.cfm?forumid=72&catid=678

Jukka Vuorinen kirjoitti...

Kiitos kommenteista.

Arn: 1.X foorumille olen kaikki tässä olleet postannut. Lisäksi olen raportoinut osan bugeista (ne jotka ilmenee minulla) Adoben sivustolla olevan Feature Request/Bug Report Form sivun kautta.