Pitkään on ollut taas hiljaiseloa. Mielessäni on muutama juttu joista pitäisi kirjoittaa ajatuksia tänne, mutta enpä ole saanut otettua itsestäni kiinni että olisin saanut kirjoitettua.
Postausten aiheiksi olen pohtinut muun muassa Mac käyttäjäksi siirtymistä (olen nyt vuoden ajan ollut macbookin omistaja), iPhonea, paria Lightroom asiaa sekä muutamaa valokuvaushommaa.
Provosoiduttani (syyttä) hopeinenomena.net foorumilla toisen käyttäjän tekstistä mieleeni palasi vanha sanonta: never argue with an idiot. they drag you down to their level then beat you with experience. En sano että kyseinen käyttäjä on idiootti, itseppä provosoiduin. Tuo sanonta vaan pätee netissä aina. Sen voi oikeastaan laajentaa muotoon, Never argue. Se kannattaa muistaa.
Yksi ajattelemani aihe oli pikku vinkit Macin käyttöön. Hopeinenomena.net sivustolla on hyvä viestiketju, johon ihmiset ovat kirjoittaneet pieniä vinkkejä Os X:n käytöstä. Tein keväällä koosteen tuon viestiketjun viesteistä ja postasin sen foorumille. Ajattelin sen tännekin laittaa, ehkä joku lukijani hyötyy noista jotain. Joten alla siis kasa vinkkejä mac käyttäjille. Kiitos hopeisen omenan käyttäjille.
klikkaamalla mitä tahansa tekstiä, vaikkapa nettiosoitetta, tai jotain tekstiä sivulla, alkaa "maalauskursori" välkkyä siinä kohtaa, no siinä ei ole mitään uutta. Mutta jos tähän klikkaakin tuplasti, auto-maalautuu kyseinen sana! Mutta se ei ole vielä mitään, sillä jos nappia renkuttaa kolmekertaa, maalautuu koko rivi! Tämä hieno toiminto säästää minulta tästä lähtien omppu-a:n painamisen, kun haluan pyykiä esim. selaimen osoitekentän tyhjäksi, samoin turha raahaaminen ja maalailu jää pois.
"Kaikissa" ohjelmissa toimii tuo, oikeastaan sehän on GUI:ssa hiiri+teksti toiminallisuuden tärkeimpiä asioita.
Mutta jos haluat nopeuttaa hiirellä sohimisen tuomaa hitautta, paina F6 tai Omppu+L niin pääset osoiteriville heti, Omppu+L pyyhkii osoitteen jo valmiiksi pois kun F6 säilyttää että pystyy pyyhkimään jotain osia vain pois.
Jos terminaalia käyttää vaikkapa irciä varten, niin painamalla ompun pohjaan ja tuplaklikkaamalla linkkiä aukeaa se Safariin! (tosin pitää olla http:// alussa)
Terminalissa saa esille muutamia merkittäviä tapahtumia esimerkiksi komennolla:
cat /usr/share/calendar/calendar.* | grep '04/23'
Tuossa lopussa on siis päiväys muodossa kk/pv.
Päivän tapahtumat näkyy komennolla:
cat /usr/share/calendar/calendar.* | grep `date +"%m/%d"`
Tuosta voisi taas värkätä aliaksen:
alias today='cat /usr/share/calendar/calendar.* | grep `date +"%m/%d"`'
Ja nyt ne toimii komennolla:
today
omppu+B = lihavointi
omppu+I = kursivointi
omppu+U = alleviivaus
omppu+A = valitsee kaikki
omppu+Z = peru
omppu+X = leikkaa
omppu+C = kopioi
omppu+V = liitä
Ja kätevästi nukutetaan alt+omppu+eject.
Seuraavilla tempuilla Finderin ja terminaalin saa toimimaan keskenään sulavammin:
1. Terminaalista Finderiin: Komennolla "open ." voi avata työhakemiston Finderilla. Vastaavasti voi avata myös tiedostoja, esimerkiksi "open tiedosto.txt".
2. Finderistä terminaaliin: Hae skripti
http://www.macosxhints.com/article.php?story=2003110619193517 ja raahaa se sidebariin. Tämän jälkeen voit avata terminaalin Finderista haluamassasi hakemistossa klikkaamalla skriptiä tai raahaamalla siihen hakemiston.
Terminaliin voi raahata tiedostoja, hakemistoja ja ikkunoiden proxy-ikoneita (otsikkopalkissa nimen vasemmalla puolella) ja ne muuttuvat automaattisesti hakemistopoluiksi ko. kohteeseen. Näppärä tapa käyttää shell-komentojen parametreinä.
Shell-skripteistä voidaan tehdä myös suoraan ikonista suoritettavia ohjelmia. Määritellään skriptille suoritusoikeudet ja lisätään nimen perään ".command"-laajennusosa, niin skriptin voi käynnistää suoraan ikonia kaksoisosoittamalla. Minulla esimerkiksi backup.command toimii tällä tavoin.
PS. Skriptitiedoston sijainti saadaan tarvittaessa selville komennolla
dirname $0
Mulle tuli oivaltamisen iloa siitä, kun keksin miten hyvin kulma-aktivointeja voi käyttää hyväksi raahatessa tiedostoja paikasta toiseen. Tiedosto pysyy mukana kun exposessa valitsee kohteen.
itselleni tuli elämyskokemus pitkästä aikaan kun huomasin että alt+backspace deletoi sanan kerrallan taaksepäin
Ctrl+F2 mahdollistaa ohjelman valikkojen käytön näppäimistöllä, ja
Ctrl+F3 puolestaan dockin.
+ hiiren painallus ikkunan oikean yläkulman täpässä skrollaa erilaisia näkymävaihtoehtoja ikkunalle.
Tätä olenkin kaipaillut, mutta en ole tohtinut kysyä. Kiitos!
Ja kannanpa itsekin korteni kekoon. Ohjelmia voi sulkea -Tab -valikossa painamalla q-kirjainta -napin yhä ollessa pohjassa. h-kirjainta painamalla kyseisen ohjelman saa jemmattua.
Tää nyt ei varsinaisesti ilmennyt vastikään, mutta kätevä juttu kuitenkin: ctrl + eject -nappi avaa sammutusdialogin. Eli jos haluaa nopeasti käskeä koneen sammumaan, ctrl+eject ja enteriä perään
Ctrl+ CMD +optio+eject taisi sammuttaa koneen mitään kyselemättä
Samoin kun CMD+OPT+eject nukuttaa ja CMD+CTRL+eject reboottaa (välillä jopa rasittava kun vahingossa painaa)
- ALT pohjassa, nuoli oikealle / vasemmalle hyppää sanan kerrallaan. Jos lisäksi SHIFT pohjassa, niin sanat tulevat valituksi.
- TABilla voi hyppiä kenttä kerrallan, esim WEB-lomakkeissa. SHIFT-TAB hyppää taaksepäin.
Pistetään pari eksoottisempaa sekaan, lehdestä lainattua:
- taustalla olevaa ohjelman ikonia voi siirtää tekemättä siitä aktiivista, kun painnaa CMD ennen hiirikosketusta.
- Finderissa SHIFT-CMD-A vie applications hakemistoon
- Finderissa SHIFT-CMDU vie Utilities hakemistoon (en tiedä toimiiko Suomeksi).
- ALT-CMD-D vaihtaa edestakaisin Dockin näkymisen pois/päälle
Kaikkien pelastusten äiti (saattoi olla aiemmassakin viestissä): CMD-Z peruu edellisen tekosen.
Safarissa CMD + nuoli vasemmalle vie sivuhistoriassa edelle sivulle (eli sama kuin taaksepäin-nappi), ja vastaavasti CMD + nuoli oikealle vie toiseen suuntaan eli eteenpäin. (Ei testattu muissa selaimissa.)
Kaikkihan tän tietty(?) tietää, mutta numeronäppäimistä (oikealla) pisteen merkistä tulee suomenkieliasetuksilla pilkku , mutta kun painaa shiftin pohjaan niin sieltä tulee piste .
Englanninkieliseen sanakirjaan on kätevä oikopolku. Vie kursori oudon sanan päälle ja paina CMD+Ctrl+d.
Safarissa kun on joku random sivusto auki, niin kun omppunappi pohjassa painaa sitä otsikkopalkkia, niin aukeaa valikko, jolla voi siirtyä alemmas sivuston hakemistopuussa. --> Toimii abt kaikissa softissa ja ikkunoissa
CMD-shift ja nuoli vasemmalle tai oikealle. selaa safarin tabeja
http://www.macosxhints.com/ kopsattu idea miten näytösäästäjästä saa otettua ruutukaappauksen.
Asetuksista valitaan haluttu näytönsäästäjä ja klikataan hiirellä Testi-namiskaa pitäen samalla omppu+vaihto pohjassa.
Kun näytönsäästäjä on käynnistynyt painetaan vielä 3-näppäintä. Ruutukaappaus on työpöydällä tiedostona.
kirjoitat matemaattisen tehtävän, esim. 2+2+6, aktivoit sen ja näppäät komento+vaihto+* saat tuloksen.
Joidenkin näppiksessä tuo komento on komento+vaihto+8, en tiedä miksi.
Komentonäppäys muuten akaisee AppleScriptin, joten liittyy voimakkaasta tuohon ohjelmaan.
Komento toimii ainakin teksturissa, mailissa, safarin google-haussa jne.
Tuo expose toimii myös siirtäessäsi tiedostoa hiirellä, esim:
- ota hiirellä kiinni vaikka mailin liitteestä. Jos Finder ei näy, niin
- pidä hiiren (oikea nappi) pohjassa ja paina F9
- siirrä kursori Finderin päälle
- odota hetki, ikkuna avautuu
- tiputa tiedosto haluttuun hakemistoon.
Kansioita ja ohjelmia (varmaan muutakin) voi Dockin ja Finderin ikkunan sivupalkin lisäksi raahata Finderin ikkunan yläpalkkiin.
Aina ei tarvitse copypasteta: valitun tekstin voi raahata suoraan Texturin ikonin päälle. Valitse teksti, klikkaa sitä (pidä painettuna sekunnin verran) ja raahaa mihin lystäät. Näin on kätevä esim. järjestellä uudelleen kappaleita tai listoja.
Safarissakin voi muuten klikata tekstin alkua ja sen jälkeen shift pohjassa tekstin loppua, jolloin se tulee valituksi. (Normaalistihan tämä toimii vain tekstiä editoitaessa, mutta Safarissa siis kaiken tekstin kanssa.)
Eilen löysin sellaisen ominaisuuden, että spotlightin vieressä olevia kuvakkeita (airport, kello, bt, akku jne.) voidaan järjestää uudelleen haluamalla tavalla cmmd + hiirellä klikkaamalla (ja raahaamalla tietty).
kiva nyrkkisääntö (jonka poikkeukset ja muut epäloogisuudet vahvistaa) on se että töki ensin hiirellä, jos ei haluttua asiaa tapahdu niin komennetaan vähän vahvemmin pitämällä omppu- eli komentonäppäintä pohjassa. Jos taas haluaa että hiiren tökkiminen tekee jotain erilaista mikä olisi loogisinta, niin sitten alt- eli optionäppäin kehiin.
Ei oikeastaan kikka OS X:ssä, mutta TextEditissä, eli voi valita tekstiä pystysuunnassa tekstin keskeltä pitämällä optionäppäintä (alt) pohjassa.
Sama toimii joissain muissakin ohjelmissa, esim. Previewissä pdf-tiedoston tekstiä valitessa, tai vaikkapa Mailissa.
keksin vasta, että Quicktime-playerin koko näytön tilassa saa komento+numeronppäin 1-5 -kombolla säädettyä kuvan kokoa ja jopa zoomattua. Vaikka haluaisi aivan pienen kuvan, sen saa näkymään mustalla pohjalla.
Onko mitään keinoa vaihtaa näppäimistöllä valintaa noissa kysymysikkunoissa eri vaihtoehtojen välillä, kun ei tuo tabulaattori ainakaan tee mitään?
Joissakin tapauksissa Tab toimii, joissakin ei. En ole keksinyt logiikkaa tähän. Mutta kannattaa muistaa, että reunuksella korostettua nappia painetaan spacella, kokonaan sinistä enterillä ja escillä tietty poistutaan.
Minä keksin vasta nyt, että System Preferencestä voi trackpadin asettaa toimimaan siten, että "oikean hiirennapin painamisen" saa aikaan klikkaakalla trackpadia kahdella sormella. Eli enää ei tarvitse harrastaa sormiakrobatiaa ctrl:ää tavoitellessa ja oikean napin valikoissa sormet ovat valmiina trackpadilla valintojen tekemistä varten. Siistiä!
Oletteko kokeilleet kahden sormen vieritystä, eli hinkata kahdella sormella kosketuslevyä? Entä sama Ctrl-näppäin painettuna?
Äsken koitin piruuttani omppu+tabilla selata ohjelmia ja painoin q:ta ompun ollessa pohjassa. Niinpä se ohjelma sit kuoli pois alta
Nyt oli kyse ohjelmien sulkemisesta niitä selatessa omppu+tabilla. Pelkkä omppu+Q sulkee aktiivisen ohjelman, mutta Appication Switcherissä (eli omppu+tab -valikossa) voi sulkea niitä ilman että ne ovat aktiivisina. Aktiivinen ohjelma vaihtuu Application Switcherissä vasta kun ompusta päästää irti. Eli ei ole ihan itsestään selvästä tempusta kyse. Sitä paitsi toi omppu+w ei toimi silloin kuitenkaan.
Omppu + tabia voi myös selata nuolinäpäimillä ja osoittaa hiirellä. Yllättävän monipuolinen on sekin ominaisuus.
Ota ikkunasta kiinni ja vaihda avaruutta (Esim. ^+nuoli). Ikkuna pysyy messissä.
http://personal.inet.fi/koti/tuomas.rosberg/asetuksia/oikotiet.shtmlIn case you have missed: Leopardin Spotlight toimii laskimena ja osaa myös sulkeet.
Uudessa Finderissä kannattaa myös kokeilla valikoista View -> Show path bar.
Tämä on varmaan jo listattu itsestään selvyytensä takia, mutta laitetaan kun vasta äsken huomasin itse; Stackseista voi raahata kansioita ja tiedostoja suoraan Finderin avonaisiin ikkunoihin, muihin ohjelmiin tai toiseen Stackiin, jos sisältö on Viuhka- tai Ruudukkomuodossa.
Tämä liittyy uusimpaan Safarin versioon, mutta samapa tuo. Safari 3.1:n voi pakottaa avaamaan kaikki linkin tabeissa. Niin ettei edes '_blank' -linkit aukea uudessa ikkunassa. Huippua!
Ohjeet ->
http://www.macosxhints.com/article.php?story=2008032109273043Terminaalissakin toimii välilehdet.
View -> Show Tab Bar
Tabit toimii samoin kuin Safarissa. Esim. omppu+t avaa uuden välilehden.
Finder ei defaulttina etsi järjestelmätiedostoja. Jos joskus tulee tarve etsiä missä joku com.apple.... tai muu plist tms. sijaitsee (vaikka app-bundlejen sisälläkin) niin se tapahtuu näin:
1. Avaa finder
2. kirjoita hakukenttään mitä etsit
3. paina hakuehdoista (+)
4. kohdasta "laji" valitse "muu" ja löydät ison joukon tarkentavia vaihtoehtoja
5. valitse "Järjestelmä tiedostot" (voit ottaa sen valikkoon pysyvästi mukaan rastittamalla oikealta "valikossa")
6. ok ja valitse "eivät sisällä" -> "sisältävät" ja nyt haku ulottuu KOKO järjestelmään ja löydät ne .kextit sun muut sörkittäväksi tarkoitetut kilkkeet
Leopardi sanakirja on paljon muutakin....
1. Avaa sanakirja
2. Valitse Siirry->Kansilehti
The New Oxford American Dictionary sisältää mm. alkuainetaulukon, SI- ja Imperial-järjestelmän muunnosarvoja, maat, yhdysvaltain osavaltion, presidentit, jne.
voi pojat, opin juuri liikkumaan finderissa:
command + nuoli alas
command + nuoli ylös
Dokkarin voi raahata esim. meilin liitteeksi tarttumalla sen dokumentin ikkunan otsikkopalkissa olevasta ikonista kiinni (siinä tiedoston nimen edessä oleva pikkuikoni). Jippo on siinä, että ikonista täytyy pitää hetki kiinni kunnes se muuttuu harmaaksi, muuten siirrät vain ikkunaa kuten muualtakin otsikkopalkista.
Ja lisää seuraa: samalla tavalla raahamalla teet dokkarista nopeasti aliaksen, esim. työpöydälle (meiliin os liittää automaattisesti tiedoston, työpöydälle aliaksen). Voit myös käyttää alt/ctrl/vaihtoa tiedoston kopioimiseen samalla tavalla. (Sen voi myös raahata toiseen ohjelmaan; esim. kuva Esikatselusta Photoshopiin.)
Ja vielä: kun painat ompun pohjaan ja klikkaat dokumentin ikonia tai otsikkoa, saat hakemistopolun esille ja voit mm. avata finderiin kansion, jossa tiedosto sijaitsee - ja lisäksi kyseinen tiedosto on automaattisesti valittuna finderissa.
Yhtä asiaa hämmästyin miten vahingossa klikkasin Leopardin Finderin työkalupalkissa oleva "silmä" -painiketta kun kansio on valittuna, eteen ilmestyi tietoja kansiosta ja paljonko on tilaa siinä. Samaa kuin Info-toiminnolla..
Se on Leopardin uusi "Quick Look" -ominaisuus. Lyöpä huviksesi välilyöntiä Finderissä. Sitten voit selata nuolinäppäimillä tiedostoja (esim. kuva, ääni), ja muutenkin voit käyttää Finderin ikkunaa normaalisti. Ihan näin esimerkiksi. Jos valitset useamman tiedoston yhtä aikaa ja Quick Lookkaat, niin saat niistä vielä kuvakkeet/slideshown/yms. klikkaamalla ilmestyviä uusia ikoneita. Tai mennä koko ruudun näkymään.
Kertokaas joku, saako tuota space:lla näpsäytettävää QuickLookkia avautumaan suoraan fullscreeninä. Jos painaa sitä silmää (jonka voi vetää toolbaariin) optio pohjassa, niin homma menee fullscreeniin. Saako jotenkin myös välilyönnillä?
"Command-Option-y" toimii ainakin.
Quick Lookilla kun katsoo kuvia, niin alt pohjassa voi zoomata kuviin hiiren rullalla.
http://www.quicklookplugins.com/Avaa pääte
Kirjoita: emacs
Paina Esc+X
Kirjoita: tetris
5x5.elc dissociate.elc gametree.elc life.elc snake.elc yow.elc
animate.elc doctor.elc gomoku.elc meese.elc solitaire.el zone.elc
blackbox.elc dunnet.elc handwrite.elc morse.elc spook.elc
cookie1.elc fortune.elc hanoi.elc mpuz.elc studly.elc
decipher.elc gamegrid.elc landmark.elc pong.elc tetris.elc
Tuossa lista kaikista mahdollisista "peleistä" mitä löytyy. Eli siis jättää tuon .elc pääteen pois, niin lähtee käyntiin.
spotlight haussa kun hakee esim. osoitekirjaa "valitsin" on kohdassa "näytä kaikki" osoitekirjan sijaan, joten joudun aina käyttämään nuolia yksi alaspäin ja sitten enter, mutta nyt huomasin että kun kirjoitain hakuun "osoitekirja" ja painan ja pidän pohjassa command nappia niin "valitsin" onkin ensimmäisen tuloksen kohdalla ja voin painaa enteriä, tämä ei tuo merkittävää boostia nopeuteen mutta eipähän tarvi liikutella kättä nuolille kun sormet ovat jo sopivasti commandin ja enterin lähettyvillä, käyttis tiger kun leopardissa muistaakseni tuo valitsee automaattisesti ensimmäisen hakutuloksen
CTRL+ALT+OMPPU+8
CTRL+1
CRTL+2
etc voi siirtyä tilojen välillä
Jos nappaat hiirellä jostain ikkunasta kiinni, niin se siirtyy mukana..
OMPPU+Mihin tabiin haluat liikkua jos on monta auki (toimii ainakin firefoxissa)
eli siis esim. OMPPU+2
CTRL+toucpadin tuplasormi scrollaus on kanssa kätevä
Nopein tapa poistaa tiedoston on varmasti painaa cmnd+backspace ja heti perään cmnd+shift+backspace.
En tiennyt, että Esikatselussa saa kuvaesityksen pyörimään. Valitsee siis haluamansa määrän kuvia ja avaa ne Esikatselussa, sitten vain klikkaa "Kuvaesitys" yläpalkista.
ompppu-a, omppu-nuolialas, sfhit-omppu-f
Tänään opin miten tehdään ns. "sitova väli" (esim. tämäntapaisissa luvuissa: 10 000). Se tapahtuu näppäinyhdistelmällä: optio–välilyönti.
Sitä optiota kannattaa muutenkin kokeilla kun haetaan "sukulaismerkkiä", esimerkiksi pisteestä (.) tulee option kanssa ellipsis, eli kolmen pisteen merkki (…) ja tavuviivasta (miinusmerkistä) väliviiva (-) ja sift+optio pitkä ajatusviiva (—). Optio+yhtäsuuruusmerkki tulee kaareva "noin" yhtäsuuruusmerkki
CMD+shift+3 ottaa screenshotin
CMD+shift+4 ottaa screenshotin valitulta alueelta (ja näyttää näyttökoordinaatit)
alt+f1 (ja f2) avaa näytön asetukset, alt+f3 (ja f4 ja f5) avaa äänenvoimakkuusasetukset.
Caps lock-näppäimen saa disabloitua (eli poistettua käytöstä) Järjestelmäasetuksista!
Äänenvoimakkuutta voi hienosäätää shift ja optio pohjassa
Tää on varmaan suht' yleistä tietoutta, mutta sanotaan nyt kuitenkin:
Exposen saa liitettyä hiiren namiskoihin, itsellä kaikki ikkunat: control+hiiren keskipainike, ohjelmaikkunat: alt+hiiren keskipainike, näytä työpöytä: komento+hiiren keskipainike. Tuo Expose on kyllä uskomattoman hieno ohjelma.
Sitten kätevä viimeisimpien käytettyjen ohjelmien listaus Dockiin (Päätteellä):
defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add '{ "tile-data" = { "list-type" = 1; }; "tile-type" = "recents-tile"; }'
iTunes arvosteluissa on mahdollista saada myös puolikkaat (tähdet) käyttöön.
defaults write com.apple.iTunes allow-half-stars -bool TRUE
Kun puhuttiin laskimista niin päätteestä saa helposti laskimen kun kirjoittaa komennon bc ja sen jälkeen vaan rupee syöttää laskutoimituksia.
Parempi on bc -l, jolloin sa liukuluvut eikä vain kokonaislukuja, esim. 1/3 on mukavempi 0.333333... kuin 0
Menubarin kuvakkeita pystyy siirtelemään cmd pohjassa ja hiirellä siirtäen.
ctrl ja Alt pohjassa, mightymousen hiiren rullalla voit kasvattaa ja pienentää fonttikokoa kätevästi.
edittiä: Eipä näytä toimivan Safarissa? Toimii kyllä tuliketussa
Safarissa sama homma onnistuu painamalla Komento ja +/-.
Ja uudella ohjauslevyllä pinch -ominaisuudella.
Jos kaytossanne on piirtopoyta ja kyna, saatte maalattua lausetta sana kerrallaan kynan tuplaklikkausnappia painamalla ja samaan aikaan maalaamalla sivulle. Normaalistihan klikkaamalla ja maalamalla valikoituu sanan kirjain kerrallaan.
Mites olisi tällainen: Kaksoisklikkaat, mutta jätät toisen klikkauksen pohjaan ja alat vetää?
Gigantin uuden mainoslehden mukaan MacBookissa on "Hellävarainen Vario Soft -rumpu".
Tiesittekö, että:
- työpöytää voi zoomata painamalla ctrl pohjaan ja hiirellä skrollailemalla
- Dashboardin saa esiin painamalla hiiren skrollinappia
- Dashboardin saa _hidastetusti_ esiin shiftiä ja skrollinappia painamalla (vaatii hienomotoriikkaa, ei siis saa skrollata)
- Nettisivulla saa linkin aukeamaan suoraan uuteen välilehteen painamalla omppua ja klikkaamalla linkkiä
- Välilehden viereistä tyhjää tilaa tuplaklikkaamalla taas saa esiin uuden tyhjän välilehden
- ctrl tai alt + skrollinapin painallus tuo esiin ja piilottaa spottinavigaattorin. Suosittelen ctrl+skrollinappi-yhdistelmää, koska altin kanssa helposti pyöräyttää hiirtä ja se taas aiheuttaa tämän:
- Alt pohjassa ja hiiren skrollia pyörittelemällä pääsee nettisivulla historiassa taaksepäin
Nuo kaksi viimeistä ei mulla toimi enkä mä itse asiassa tiedä mitä tuo toiseksi viimeinen tarkoittaa.
Juu ei kumpikaan ole mitään oletusasetuksia.
man sivut auki previewiin:
man -t UNIX_COMMAND | open -f -a preview
http://osxdaily.com/category/tips-tricks/täältähän löytyy vaikkamitä.
drutil tray open
or
drutil eject
- both of those commands should work to eject whatever media is stubbornly staying in the drive.
Leopardi osaa puhua, ainakin mulle tuli yllätyksenä. Järjestelmäasetukset --> Puhe --> Teskti puheeksi --> Puhu valittu teksti, kun näppäintä painetaan --> Aseta näppäin.
"Mustaa" haluttu pätkä tekstiä ja paina valitsemaasi yhdistelmää.
Meikällä tallentaa auki olevan nettisivun, mikä sekin on kätevää.
Jaah se ei olekaan automaattisesti päällä. Pitää mennä järjestemäasetuksiin, valita puhe jne.