12 kesäkuuta, 2009

Lumisoft FX150 salamat

Kirjoitin joskus kauan sitten Lumisoft FX150 salamasetistä hieman negatiivissävytteisesti täällä blogissani. Mielipiteeni salamoista ei ole hirveästi muuttunut niitä hieman enemmän käyttettyäni. Salamat itsessään toimivat ihan kohtalaisesti lyhyemmässä käytössä, mutta niiden laatu tuntuu melko heikolta. Parista salamasta on kai tullut lamppu poltettua ihan vaan sillä että on otettu liikaa kuvia. Tosin, olen noilla yhden suuremman ruokakuvauksen suorittanut ja siinä ei suurempia ongelmia ollut.

Kirjoitin aikanaan seuraavasti:

Meillä oli käytössä pieni ja heppoinen Lumisoft FX150 studiosalamasetti, jota en omien kokemusteni pohjalta voi suositella kenellekään. Ainakaan jos haluaa salamat jotka toimivat silloin kun niiden haluaa toimivan.


Salamoiden suurin ongelma on kai niiden heikko laatu. Tuo mainitsemani setti oli siis digitarvikkeessa aikoinaan myyty kolmen FX150 salaman setti, jossa tuli mukana kaksi softboxia ja valkoinen sateenvarjo. Muistaakseni setti lähti alunperin heti palautuksena digitarvikkeeseen, koska yksikään salama ei toiminut kunnolla. Digitarvike kuitenkin antoi suoraan uuden setin tilalle ja se on nyt kestänyt ihan kohtalaisen hyvin. Yhden tai kahden salaman muotoiluvalo tosin on hajonnut.

vertailu


Yhtenä esimerkkinä laadusta ovat nuo jalustat. Tuon hintaluokan jaloilta ei voi paljoa odottaa, mutta noihin setin jalustoihin jopa sen salaman kiinni laittaminen pelottaa hieman, kun tuo liitin on kiinni vain yhdellä ruuvilla, ja se liitos on epämiellyttävän löysä ja liitin heiluu epäilyttävästi.

purettu


Tein äskettäin kuitenkin niin että purin tuon pään ja liimasin tuon liitinosan kiinni super epox liimalla sen ruuvin lisäksi. Ja jalusta muuttui heti paljon luotettavamman oloiseksi.

liimattu1

liimattu2


Noiden FX150 salamoiden teho on siis 150 Ws. Mittasin itse että noiden salamoiden ohjeluku on noin 13. Eli metrin päässä oleva kohde valottuu suoralla salamalla oikein kun salama on täydellä teholla ja kamerassa on herkkyytenä ISO 100, ja aukkona f/13. Ei siis mikään hirveän suuri teho. Esimerkiksi vanhassa Nikon SB-25 salamassani ohjeluku on 36, eli metrin päässä oleva kohde valottuisi vastaavasti 1/8 teholla. Tai täydellä teholla ja f/13:lla vielä noin 2,8 metrin päässä.

Noissa salamoissa hyvää on:
  • halpa hinta
  • teho sopii vaikka yksinkertaiseen muotokuvaukseen
  • suht pieni koko studiosalamaksi, helpohko kuljettaa

Huonoa noissa salamoissa on:
  • Salamaan ei voi luottaa, se ei välttämättä välähdä aina
  • heikko teho
  • heikko laatu (hyvällä tuurilla voivat kestää kohtalaisen hyvin, huonolla tuurilla ovat rikki jo suoraan paketista otettaessa)
  • eivät kestä kolhuja eivätkä tehokäyttöä
  • Jalusta (ja setin mukana tullut softboxi) on rimpula
  • Orjakennoa ei saa pois päältä


Yhteenvetona voisin sanoa että hintaansa nähden ok studiosalamasetti opetteluun tai kotikäyttöön. Tosin jos haluaa vakavammin harjoitella niin parempi hankki jotain laadukkaampaa, mutta silloin hinta nousee heti. Työkäyttöön en noita missään nimessä suosittelisi.

3 kommenttia:

vv kirjoitti...

onkos missään vertailutaulukkoa noista wattisekunneista ja ohjeluvuista? tästä kun nyt varovaisesti päättelisin että ohjeluvun 30 salama vastaisi karkeasti 300Ws salamaa, ja 50 vastaavasti noin 500Ws salamaa :)(itellä olis sit joskus hankinnassa varmaan noin 500Ws salamat, koska sitä yleisesti pidetään rajana jonka jälkeen salaman teho voittaa auringon kesällä/auringon valon kaa kamppailu muuttuu helpommaksi)

Jukka Vuorinen kirjoitti...

Käsittääkseni ohjeluvut ja wattisekunnit eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Tämä johtuu siitä että ohjeluvulla kuvataan valon määrää ja wattisekunneilla valon luomiseen käytettyä energiaa. Kaksi saman tehon salamaa saattaa siis antaa eri ohjeluvun, toisen pystyessä välähtämään täydellä teholla nopeammassa tahdissa.

Lisäksi valon määrään vaikuttaa myös studio salaman välähdyspään ympärillä oleva heijastin (vrt auton ajovalojen umpio). Monissa studiosalamoissahan on irroitettava/vaihdettava heijastin ja niitä salamoita voi ihan hyvin käyttää ilman sitä heijastinta (bare bulb).

Tilannetta voisi verrata vaikka auton ajovaloihin ja keittiön kattovaloon. Molemmissa saattaa olla 60 watin polttimo, mutta auton ajovalot valaisevat paljon kauemmaksi kun valo heijastetaan yhden suuntaiseksi valokiilaksi.

Yleinen konsensus photo.netissä näyttää olevan että esimerkiksi SB-800 salaman (ohjeluku 38) teho on noin 70 Ws.

vv kirjoitti...

joo, ja sit noi ohjeluvutki riippuu ihan valmistajasta et miten ja millä milleillä otettu... useimmiten joutuu laskuhommiin et saa edes jotenkin vertailukelposia arvoja jos haluaa verrata erimerkkisiä salamia tehon suhteen