30 marraskuuta, 2010

Kymmenen päivää 4 - abstraktimpi kokeilu

Vaihteen vuoksi abstraktimpi kokeilu.

29 marraskuuta, 2010

Kymmenen päivää 3 - Joulukuu lähestyy

En ole suurimpia joulufaneja. Mutta en kyllä suurimpia vihaajiakaan.

10pv-3

Kymmenen päivää 2 - matkaan

Tässä sarjan toinen kuva, netin käyttörajoittuneisuuteni takia päivän myöhässä. Kuva otettu eilen, ajallaan.

auto

27 marraskuuta, 2010

Kymmenen päivää 1 - muutto

Tässä projektin ensimmäinen kuva.

Omaisuus kasassa

Päätös tästä kuvasta syntyi oikeastaan samalla hetkellä kun idea koko projektista syntyi. Ehdin kuitenkin ottamaan kuvan ennen projektin jalostamista, joten en ehtinyt miettimään kuvaa enempää tämän projektin kannalta. Oikeastaan kuvan tarkoitus olikin dokumentoida ystäväni tilannetta.

Kymmenen päivää

Olen pitkään kaivannut jonkinlaista valokuvausprojektia ja keksin vihdoin projektin, joka tuntuu omalta. Projektin nimi on kymmenen päivää.

Projektin kuvaus


Seuraavan kymmenen päivän ajan aion ottaa joka päivä yhden kuvan (vain yhden) kännykkäkameralla ja julkaista sen blogissani. Tarkoitukseni on testata ja tutkia erilaisia valokuvauksen aspekteja ja valokuvauksellisia ideoita ilman teknistä hienostelua.

Projektin taustalla vaikuttaa myös idea joka minulla on jo pidempään ollut, eli että minun pitäisi ostaa halpa kertakäyttökamera ja kuvata sillä, jolloin ainoat valokuvaukselliset päätökset joita kuvatessa voi tehdä ovat oikeastaan sommitteluun liittyviä.

24 marraskuuta, 2010

Digijärkkäri kielto Kuwaitissa

Kuwaitissa on kielletty digitaalisten järjestelmäkameroiden käyttäminen ulkotiloissa. Rajoitus koskee myös turisteja. Digijärkkärien käyttö on sallittua vain akreditoituille journalisteille.

http://www.kuwaittimes.net/read_news.php?newsid=MzAwMTg4ODg1 (englanniksi)

Kuwaitin Tiedotusministeriö, Sosiaali- ja valtiovarainministeriö tulivat äskettäin siihen tulokseen että valokuvausta pitää käyttää vain journalistisiin tarkoituksiin.

23 marraskuuta, 2010

Tiedostojen nimeämisestä

Olen pohtinut pitkään tiedostojen, varsinkin kuvatiedostojen, nimeämistä.

Alla muutamia havaintoja yleisesti ottaen aiheeseen liittyen.

1. Älä käytä tiedostojen nimissä erikoismerkkejä


Esimerkiksi seuraavat merkit ovat epäsuotavia: ! " # € % & \ | / ( ) [ ] { } = ? ` ´ : ; + , . - ' * ¨ ^

Joillekin erikoismerkeille on käyttöjärjestelmissä varattu erilaisia erikoistehtäviä. Esimerkiksi kenoviiva (\) toimii Windows ympäristössä hakemisto polun erottimena ja kauttaviiva (/) ajaa Os X ja Linux ympäristössä saman asian. Lisäksi pistettä (.) käytetään usein tiedosto päätteen erottamiseen muusta tiedosto nimestä, tai sen avulla voidaan Unix (Os X, Linux) sukuisissa järjestelmissä piilottaa tiedostoja näkyvistä.

2. Käytä tiedostopäätteitä


Windows käyttäjille tämä on itsestäänselvyys, mutta Os X käyttäjät pärjäävät hyvin ilman tiedostopäätteitäkin. Niitä kuitenkin kannattaa käyttää myös Os X:ssä. Päätteiden käyttämättömyys voi aiheuttaa ongelmia varsinkin silloin jos tiedostoja pitää käyttää useamman käyttöjärjestelmän ympäristössä.

3. Käytä alaviivaa (_) välilyönnin sijasta tiedostonimissä.


Välilyönnin käyttäminen voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi jos tiedostoja jaetaan WWW:ssä, koska URL osoitteissa useimmiten välilyönnit korvataan %20 merkeillä.

Lisäksi esimerkiksi sähköpostilla osoitetta lähetettäessä osoite voi katketa välilyönnin kohdalta, tai rivittyä muuten virheellisesti.

Esimerkiksi http://www.osoite.com/tiedoston nimi.txt

saattaa rivittyä:

http://www.osoite.com/tiedoston
nimi.txt

Tämä pätee myös intra- /extranettiä käytettäessä.

Toinen esimerkki. Erään valokuvan hakemistopolku Macilläni on seuraava:
/Volumes/PHOTOS/Valokuvat/2010/03/20100323_1_graffitit/20100323_211811_4209.nef

Tämä nimi välilyönttien kanssa rivittyy helpoisti väärin:
/Volumes/PHOTOS/Valokuvat/2010/03/20100323 1 graffitit/20100323 211811 4209.nef

Minulla oli aikaisemmin käytössäni valokuvien nimeämiseen käyttämäni skripti, jolle välilyönnit nimisäs aiheittivat ongelmia, koska kyseinen skripti käsitti välilyönnit parametrien vaihtumiseksi.


4. Jos mahdollista, ääkkösten käyttämistä kannattaa myös välttää.


WWW:ssä ääkköset käännetään usein esimerkiksi muotoon %C3%A4. Esimerkiksi sana ääkköset saattaa muuttua muotoon %C3%A4%C3%A4kk%C3%B6set.

5. Käytä mieluummin lyhyitä kuin pitkiä nimiä.


Eri käyttäjärjestelmät (ja tiedostojärjestelmät) tukevat eri pituisia tiedostonimiä. Toisissa tiedostojen nimet voivat olla jopa 255 merkkiä pitkiä, kun esimerkiksi DOS (ja FAT 16, jota esimerkiksi käytetään yhä joissain digikameroissa ja muistitikuissa) tukee 8+3 merkkiä pitkiä tiedostonimiä. Yleensä noin 25-30 merkkiä on tarpeeksi paljon kuvaavalle tiedostonimelle.

5 B. Kerro tiedostonimessä olennainen


Tiedostoja siirrellään ajan myötä pois niiden alkuperäisistä hakemistoista. Näin ollen tiedostonimen kannattaa kertoa tarpeeksi paljon, jotta nimen perusteella voidaan päätellä tiedoston alkuperäinen sijainti.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, eräs valokuva sijaitsee koneellani hakemistopolussa:

/Volumes/PHOTOS/Valokuvat/2010/03/20100323_1_graffitit/

Kuten nimi itsessään on 20100323_211811_4209.nef. Nimessä ensimmäinen numerosarja on päivämäärä, toinen kellonaika, ja viimeinen numerosarja on kameran kuvalle antama numero. Jokaisella kuvalla koneellani on uniikki nimi, eli kuvan nimellä hakemalla löytyy vain yksi tiedosto. Jos kuitenkin käy niin että lähetän tiedoston vaikka asiakkaalle, tai käytän sitä jossain projektissa, näen kuvan alkuperäisen sijainnin kuvan nimestä. Kaikki ottamani kuvat ovat /Volumes/PHOTOS/Valokuvat hakemistossa. Tuo hakemisto sisältää vuosi kohtaiset alihakemistot (2007, 2008, 2009, 2010) ja jokainen vuosikohtainen hakemisto sisältää alihakemistot kuukausille (01, 02, 03,… 10, 11, 12). Jokainen kuukausikohtainen hakemisto sisältää päiväkohtaiset hakemistot (20100323_1_graffitit), joille on myös annettu yhden tai kahden sanan kuvaus.




Huono nimi: DSC_9522.nef
Parempi nimi: 20100323_211811_4209.nef


Huono nimi: budjetti.xls
Parempi nimi: Boa_vontade_jkl_budjetti_2010-v01.xls

17 marraskuuta, 2010

Valokuvaajan vaiheita

Oheiset valokuvaajan vaiheet eivät ole mitenkään valokuvaajan evoluution mukaisessa järjestyksessä. Eivät ne myöskään ole paremmuus järjestyksessä. Valokuvaaja saattaa käydä eri vaiheita lävitse hyvinkin rauhallisesti, tai nopeasti. Olen itse kokenut jokaisen vaiheen lävitse ja tälläkin hetkellä olen jossain niiden välimaastossa.

Laitteiston painottaminen


Varsinkin valokuvausharrastuksen alkuvaiheessa valokuvaajat painottavat laitteistoa, ja usein heistä tuntuu että "jos saisin vielä tuon objektiivin/rungon" niin sitten saisin parempia kuvia.

Muiden kuvaajien matkiminen


Tutustuttuaan valokuvaukseen hieman tarkemmin, valokuvaaja löytää joitain valokuvaajia joiden töitä hän ihailee ja hän yrittää itse ottaa samanlaisia kuvia. Tämä voi olla oppimisen kannalta hyvä vaihe, mutta se saattaa myös vaikuttaa negatiivisesti valokuvaajan oman tyyliin muotoutumiseen.

Muille kuvaaminen


Jossain vaiheessa valokuvaaja alkaa kuvaamaan muille ihmisille. Tämä ehkä tapahtuu niin että hän haluaa saada tunnustusta kollegoilta, tai hän tekee valokuvausta työkseen, jolloin valokuvien pitää tyydyttää asiakkaan tarpeet. Tai valokuvaaja kuvaa kuvapankkiin joilloin kuvien pitää olla sellaisia että niitä ostetaan. Tämä vaihe voi aiheuttaa sen että valokuvaaja menettää kiinnostuksensa valokuvaa kohtaan.

Itselle kuvaaminen


Valokuvaajan polun lopussa on yleensä vaihe jossa valokuvaaja kuvaa vain itseään varten. Hänen oma tyylinsä vihdoin muotoutuu kuvaamaan häntä itseään. Tässä vaiheessa valokuvaaja on enemmän taiteilija kuin työntekijä. Valokuvaaja ehkä esittelee töitänsä julkisesti, mutta hän ei kuvaa saadakseen hyväksyntää tai myydäkseen teoksiaan. Hän kuvaa luodakseen.

Tällä hetkellä useat harrastelijakuvaajat haaveilevat valokuvaajan ammatista, koska he ovat tässä vaiheessa. Heille valokuvaus on iloista luomista, omien luovien tarpeiden täyttämistä. Ammatikseen valokuvaavilla tilanne on kuitenkin toinen. Heille valokuvaus on työtä, josta kaiken lisäksi varsin pieni osa on itse valokuvaamista. Markkinointi ja myynti, suunnittelu, kuvankäsittely ja asiakassuhteiden hoito vie suuren osa ammattilaisen ajasta. Eikä valokuvaus enää välttämättä olekaan niin hauskaa kuin mitä se oli silloin kun kuvasi vain itselleen.

09 marraskuuta, 2010

Lightroom ja kuvanlaatu (Process engine 2003 vs 2010)

Tässä pieni epätieteellinen vertailu Lightroomin eri prosessointi tavoista.

Lightroom 3:n Develop modulin Camera calibration osasta löytyy Process valinta, josta voi valita käyttöön 2010 (current) tai 2003 process enginen. Lightroomin importatuissa uusissa kuvissa on valittuna automaattisesti 2010 prosessi, mutta ennen Lightroomiin 3:n siirtymistä importatuissa kuvissa on käytössä vanhempi 2003 prosessi. (Tarkemmin muisteltuna 2010 process engine taisi tulla käyttöön Lightroomin versiossa 2.6. En ole tätä kirjoittaessani netin ääressä joten en voi tarkastaa tarkkaa versionumeroa.)

Picture 91

Kuvissa joissa on käytössä vanha prosessointi, näkyy kuvan alla huutomerkki joka kehottaa käyttäjää siirtymään uuden enginen käyttäjäksi.

Uuden ja vanhan enginen tekniset erot ovat ilmeisesti lähinnä RAW datan demosaic algoritmeissa, mutta joissain kuvissa ero varsin selkeä. Alla esimerkki yhdestä kuvasta kummallakin prosessointi tavalla.

PROCESS 2003:
jvu_100747__process_2003

PROCESS 2010:
jvu_100747

Ja jotta erot näkee vielä selkeämmin, on alla identtinen rajaus kummastakin kuvasta.

PROCESS 2003:
process-2003

PROCESS 2010:
process2010

Lightroomin kohinanpoisto asetukset ovat molemmissa kuvissa siinä määrin vastaavat kuin voivat olla. Yleinen mielipide onkin sen kannalla että uusi prosessointi engine on paljon parempi kohinan kannalta. Oheinen kuva on kaupassa käynnin ohessa pikaisesti napattu kuva, jossa kamerassa oli asetuksena ISO 800 ja kuvan valotusta on vielä lisätty Lightroomissa +1,2 EV:llä.

08 marraskuuta, 2010

Blogiin eloa

Pitkän tauon jälkeen yritän taas säännöllisesti kirjoittaa tähän blogiin. Muutamia artikkeli ideoita on jo tullut mieleen sitten edellisen kirjoituksen. Yritän pitää kirjoitusten aiheet sellaisina että lukijat saavat niistä jotain hyötyä itselleen. Seuraava julkaistava kirjoitus esimerkiksi sivuaa Lightroomin process engine 2003:n ja 2010:n eroja. Ideoita aiheista saa laittaa joko kommenteissa tai maililla suoraan minulle wuorinen@gmail.com. Lukijoiden ehdottamat aiheet varmaankin toisivat minulle lisää motivaatiota säännölliseen kirjoittamiseen.

Tavoitteenani on joka viikko julkaista ainakin yksi kirjoitus. Yritän ajoittaa julkaisemisen tiistaille.

01 marraskuuta, 2010

Flickrin ja Lightroomin yhteistyö metadatassa

Päätin vihdoin selvittää minua jo jonkin aikaa vaivanneen asian, eli sen miten Flickrin title ja description ja tagit sekä Lightroomin IPTC tiedot toimivat keskenään.

Syötin Lightroomissa kentän nimen jokaiseen IPTC kenttään, exporttasin kuvan ja latasin sen Flickriin.

Lightroomin status osan title -kenttä tuli kuvan titleksi. Lightroomin content osan description -kenttä tuli kuvan descriptioniksi.

Flickr tageiksi tulivat kuvan hakusanat (keywords) sekä Lightroomin image osion city, state, country ja ISO Country code kentät.

Alla täydellinen yhteenveto Flickrin näyttämästä metadatasta. Lightroomissa syötetty data on muotoa LR IPTC metadata osion otsikko kentän nimi. Eli esimerkiksi LR status title.

Dates

Taken on

August 22, 2010 at 5.30pm PDT (edit)

Posted to Flickr

November 1, 2010 at 4.29AM PDT (edit)

Exif data

Camera

Nikon D2X

Exposure

0.2 sec (1/5)

Aperture

f/2.8

Focal Length

160 mm

ISO Speed

200

Exposure Bias

0 EV

Flash

No Flash

Image Description

LR content descrption

X-Resolution

72 dpi

Y-Resolution

72 dpi

Software

Ver.2.00

Date and Time (Modified)

2010:11:01 13:27:19

Copyright

LR copyright copyright

Exposure Program

Aperture-priority AE

Date and Time (Original)

2010:08:22 17:30:22.66+03:00

Date and Time (Digitized)

2010:08:22 17:30:22

Max Aperture Value

2.8

Subject Distance

1.26 m

Metering Mode

Spot

Light Source

Unknown

User Comment

(C) Jukka Vuorinenwuorinen@gmail.com

Sub Sec Time Original

66

Sub Sec Time Digitized

66

Sensing Method

One-chip color area

CFAPattern

[Red,Green][Green,Blue]

Custom Rendered

Normal

Exposure Mode

Auto

White Balance

Auto

Digital Zoom Ratio

1

Focal Length In35mm Format

240 mm

Scene Capture Type

Standard

Gain Control

None

Contrast

High

Saturation

Normal

Sharpness

Hard

Subject Distance Range

Unknown

Compression

JPEG (old-style)

Copyright Flag

True

URL

LR copyright info url

Object Name

LR status title

Category

LR

Supplemental Categories

LR content other categories

Special Instructions

LR status intructions

Date Created

1111:10:20

By-line

LR creator

By-line Title

LR job title

City

LR image city

Sub-location

LR image sublocation

Province- State

LR image state

Country- Primary Location Code

FIN

Country- Primary Location Name

LR image country

Original Transmission Reference

LR status job identifier

Headline

LR content headline

Credit

LR status creditline

Source

LR status source

Copyright Notice

LR copyright copyright

Caption- Abstract

LR content descrption

Writer- Editor

LR content description writer

Viewing Conditions Illuminant Type

D50

Measurement Observer

CIE 1931

Measurement Flare

0.999%

Measurement Illuminant

D65

XMPToolkit

Adobe XMP Core 4.2-c020 1.124078, Tue Sep 11 2007 23:21:40

Creator Tool

Adobe Photoshop Lightroom

Lens

70.0-200.0 mm f/2.8

Lens ID

122

Image Number

82730

Approximate Focus Distance

1.26

Intellectual Genre

LR image intellectual genre

Location

LR image sublocation

Country Code

FIN

Creator Country

LR contact Finland

Creator Work Email

LR contact email

Creator Work URL

LR contact website

Creator Address

LR contact address

Creator City

LR contact city

Creator Region

LR contact state

Creator Postal Code

LR contact postal

Creator Work Telephone

LR contact phone

Subject Code

LR content IPTC subject code

Scene

LR image iptc scene code

Marked

True

Web Statement

LR copyright info url

Usage Terms

LR copyright terms

Authors Position

LR job title

Headline

LR content headline

Caption Writer

LR content description writer

Category

LR content category

City

LR image city

State

LR image state

Country

LR image country

Transmission Reference

LR status job identifier

Instructions

LR status intructions

Credit

LR status creditline

Source

LR status source

Legacy IPTCDigest

3BF0A727089E501CFC76A41034CF281C

Supplemental Categories

LR content other categories

Creator

LR creator

Title

LR status title

Rights

LR copyright copyright

Description

LR content descrption

Color Transform

YCbCr

Flash Return

No return detection

Flash Mode

Unknown

Flash Function

False

Flash Red Eye Mode

False