17 marraskuuta, 2010

Valokuvaajan vaiheita

Oheiset valokuvaajan vaiheet eivät ole mitenkään valokuvaajan evoluution mukaisessa järjestyksessä. Eivät ne myöskään ole paremmuus järjestyksessä. Valokuvaaja saattaa käydä eri vaiheita lävitse hyvinkin rauhallisesti, tai nopeasti. Olen itse kokenut jokaisen vaiheen lävitse ja tälläkin hetkellä olen jossain niiden välimaastossa.

Laitteiston painottaminen


Varsinkin valokuvausharrastuksen alkuvaiheessa valokuvaajat painottavat laitteistoa, ja usein heistä tuntuu että "jos saisin vielä tuon objektiivin/rungon" niin sitten saisin parempia kuvia.

Muiden kuvaajien matkiminen


Tutustuttuaan valokuvaukseen hieman tarkemmin, valokuvaaja löytää joitain valokuvaajia joiden töitä hän ihailee ja hän yrittää itse ottaa samanlaisia kuvia. Tämä voi olla oppimisen kannalta hyvä vaihe, mutta se saattaa myös vaikuttaa negatiivisesti valokuvaajan oman tyyliin muotoutumiseen.

Muille kuvaaminen


Jossain vaiheessa valokuvaaja alkaa kuvaamaan muille ihmisille. Tämä ehkä tapahtuu niin että hän haluaa saada tunnustusta kollegoilta, tai hän tekee valokuvausta työkseen, jolloin valokuvien pitää tyydyttää asiakkaan tarpeet. Tai valokuvaaja kuvaa kuvapankkiin joilloin kuvien pitää olla sellaisia että niitä ostetaan. Tämä vaihe voi aiheuttaa sen että valokuvaaja menettää kiinnostuksensa valokuvaa kohtaan.

Itselle kuvaaminen


Valokuvaajan polun lopussa on yleensä vaihe jossa valokuvaaja kuvaa vain itseään varten. Hänen oma tyylinsä vihdoin muotoutuu kuvaamaan häntä itseään. Tässä vaiheessa valokuvaaja on enemmän taiteilija kuin työntekijä. Valokuvaaja ehkä esittelee töitänsä julkisesti, mutta hän ei kuvaa saadakseen hyväksyntää tai myydäkseen teoksiaan. Hän kuvaa luodakseen.

Tällä hetkellä useat harrastelijakuvaajat haaveilevat valokuvaajan ammatista, koska he ovat tässä vaiheessa. Heille valokuvaus on iloista luomista, omien luovien tarpeiden täyttämistä. Ammatikseen valokuvaavilla tilanne on kuitenkin toinen. Heille valokuvaus on työtä, josta kaiken lisäksi varsin pieni osa on itse valokuvaamista. Markkinointi ja myynti, suunnittelu, kuvankäsittely ja asiakassuhteiden hoito vie suuren osa ammattilaisen ajasta. Eikä valokuvaus enää välttämättä olekaan niin hauskaa kuin mitä se oli silloin kun kuvasi vain itselleen.

Ei kommentteja: