24 lokakuuta, 2007

Video valolla maalaamisesta

Itse pidän kovasti LichtFaktorin tuotannosta. Oheinen videohan on tehty niin että sen jokainen frame on otettu valokuvana ja valokuvat on jälkikäteen koostettu videoksi.

20 lokakuuta, 2007

Ratkaisu 1D Mark III:n tarkennusongelmiin

Canon 1D Mark III:n automaattitarkennuksen ongelmien korjaamiseksi tarvitaan hardware tason huoltotoimenpide. Kameran tarkennusongelmat eivät ilmeisesti kuitenkaan koske kaikkia Mark III kameroita vaan Canon julkistaa tämän kuun lopullaa lisätietoja aiheesta.

Rob Galbraith raportoi Canonin edustajan kommentteja aiheesta:

Q. What is the fix that Canon has developed?
A hardware fix. Specifically, a component in the camera called the sub-mirror must be adjusted. The sub-mirror - also called the secondary mirror - is a tiny mirror behind the main mirror that passes light down to the autofocus module in the base of the mirror box. The adjustment procedure may include the swapping of one or more parts that make up the sub-mirror mechanism, though the sub-mirror component itself will not be replaced.

18 lokakuuta, 2007

Paavi vs Hammer

Ilta-Sanomat kirjoitti jutussaan Paavi liekeissä siitä kuinka Italiassa on otettu valokuva muistuttaa joidenkin ihmisten mielestä hätkähdyttävästi edesmennyttä paavia Johannes Paavali II.

Internetissä on kuitenkin jo levinnyt tieto siitä että kyseessä on itse asiassa entinen pop tähti Mc Hammer.

16 lokakuuta, 2007

Pari mielenkiintoista valokuvaajaa

Mike Moats kuvaa lähikuvia ja makrokuvia luonnosta. Hän on valokuvannut vuodesta 2001 alkaen ja hänen kuvissaan on näkemystä joka puuttuu monilta muilta makrokuvaajilta.

PhotoPortfolios: Moats
http://www.tinylandscapes.com
Mike Moatsin blogi

Joey Lawrence on nuori valokuvaaja jonka töissä on mielenkiintoista särmää. Esimerkiksi hänen nettisivujensa Personal Gallery osion Portfolio -> Homeless osan kuvista näkee että Lawrence on käyttänyt hieman aikaa ja vaivaa kodittomien ihmisten kuvaamiseen. Osa kuvista yllättää ja osa vetoaa tunteisiin.

http://www.joeyl.com

14 lokakuuta, 2007

Mielenkiintoinen musiikillinen löytö

Törmäsin sattumalta Jamendossa ranskalaiseen bändiin nimeltä En attendant Mado. Bändin musiikkia on tuolla vapaasti ja laillisesti kuunneltavissa ja ladattavissa.

En attendant Madon musiikkia (21min20, thermostat 7 ja Séquelles qu'on aime) voisi kuvailla piristäväksi sekoitukseksi jazzia, skata, swingiä, tangoa ja rokkia. Laulettuna ranskaksi tietenkin. ;)

Toinen mielenkiintoinen löytö oli japanilainen Hifana. Eräänlaista jazzin ja rapin välimuotoa jossa tuntuu olevan mukana hieman kaikkea muutakin.

Irakin sota valokuvaajan silmin

Ohessa kolme videota, aiheesta Irakin sota valokuvaajan silmin. Alla myös linkit noiden videoiden alkuperäisille sivuille.

Edit: Näissä videoissa VII:n kuvaajat James Nachtwey, Christopher Morris, Gary Knight ja Christoper Anderson kertovat kokemuksistaan ja näkemyksistään muun muassa Irakin sodasta ja syyskuun 2001 terroristi-iskuista sekä näiden jälkiseurauksista.

Osa 1
Osa 2
Osa 3








10 lokakuuta, 2007

Syrjäyttääkö video valokuvauksen?

Törmäsin taas pohdintaan siitä syrjäyttääkö video perinteisemmän valokuvauksen fotojournalistien työkaluna. Digital journalist pohtii asiaa ja DPreview.comin foorumeilla käydään keskustelua aiheesta.

As more newspapers around the country are tasking their photographers to shoot video for the Web sites, some are asking their photographers to shoot video instead of stills, while others are asking the photographers to double duty.
Lähde: Digital Journalist


Aihe on varsin mielenkiintoinen, eikä muutos alalla ole enää niin epätodennäköinen kuin vielä muutama vuosi sitten. Tässä vaiheessa onkin hyvä arvuutella että mikä on ensimmäinen kameravalmistaja joka tuo digijärkkäriin videokuvausmahdollisuuden. En usko että tuohon menee enää kovinkaan kauaa.

09 lokakuuta, 2007

Omakuva

Turha tästä on enempää selittää. Tällä hetkellä rosoinen ja jyrkähkö tyyli viehättää. Kodak T-Max ja negan pahoinpitely huonolla skannerilla.

Omakuva

Kohti parempaa sommittelua

Sivusin edellisessä valokuvausta käsittelevässä kirjoituksessani sommittelua. Hetken pohdittuani päätin kirjoittaa tarkemmin omia ajatuksiani ja oppejani tästä aiheesta. Tässä siis pieni raapaisu aiheen pinnasta, kirjoituksen lopussa on muutama linkki lisäaineistoon. Jos olen mielestäsi väärässä jossain kohdassa niin anna palautetta.

Eräs valokuvaamisen ja kuvataiteen perusasioista on sommittelu. Sommittelulla tarkoitetaan kuvan elementtien ja kohteiden sijoittelua tarkoituksenmukaisiin paikkoihin kuva-alalla. Sommittelu ei koske vain taiteilijoita tai valokuvauksen ammattilaisia vaan jokainen kameran käyttäjä harrastaa sommittelua kuvatessaan, tiedostaa hän sen tai ei.

Käsittelen asiaa hieman yksinkertaistettuna, puhuen aluksi vain kuvan ensisijaisen kohteen sijoittelusta. Kannattaa kuitenkin muistaa että sommittelu on osa kokonaisuuden rakentamisesta.

Kuvan kohteen voi sijoittaa kuvassa keskelle, keskiosan viereen tai reunaan. Keskiosan ja reunan välillä voidaan liikkua sivu- ja pystysuunnassa. Erilaiset sommitteluvaihtoehdot sopivat erilaisiin kuviin ja niiden valinnan tulisi perustua siihen mitä kuvalla halutaan viestiä. Seuraavassa pieni lista siitä millaisia asioita ja mielikuvia keskusta- ja reunasommitteluun saatetaan yhdistää.

  • Kohde kuvan keskellä
    • staattinen
    • vakaa
    • levollinen
    • tylsä
  • Kohde kuvan reunalla
    • dynaaminen
    • pirteä
    • epätasapainoinen


Turvallinen aloitus

DSC_6395Yleensä turvallisin vaihtoehto on sijoittaa kohde kuvan keskiosan viereen, ei siis keskelle. Näin tehtäessä saadaan luotua kuvaan hieman dynaamisuutta mutta samalla vältetään liiallinen riskinotto sommittelullisella kikkailulla.

Tähän liittyy olennaisesti myös tapa jossa kuva jaetaan pysty- ja sivusuunnassa kolmeen osaan, sijoittaen kuvan olennaisimmat elementit mainittujen kolmasosien risteämä kohtiin (Rule of Thirds). Tämäkään ei tietenkään mikään ihmelääke täydellisiin kuviin ole, mutta tämän noudattaminen on parempi kuin ainainen keskisommittelu. Alla oleva kuva näyttää mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

Rule of thirds
Kuvan lähde: Wikipedia / Moondigger


Ikävä kyllä turvallisin vaihtoehto ei kuitenkaan tuota aina parhaita kuvia. Siksi kannattaa kokeilla eri tilanteissa erilaisia lähestymistapoja. Kokeileminen on hyvä tapa oppia.

Lähemmäksi reunaa

Jossain tapauksissa kohteen sijoittaminen hyvin lähelle reunaa, tai osittain kuva-alan ulkopuolelle, voi olla oikea vaihtoehto. Tästä eräänlaisina esimerkkinä toimivat esimerkiksi Nachtweyn kuvat Ruins of central Grozny ja A homeless child slept off a drug high on the streets
of Jakarta
.

Mitä lähemmäs kuvan reunaa kohteen sijoittaa sitä paremmat perustelut ratkaisu vaatii toimiakseen. Valitun sommittelun pitää entistä vahvemmin tukea kuvan viestiä ja tarkoitusta.

Tilaa liikkeelle

Sommittelemalla liikkeen tai katseen suuntaan tyhjää tilaa voi kuvaan luoda helposti harmoniaa. Toisaalta myös tyhjän tilan pois jättäminen voi olla toimiva tehokeino. Pari esimerkkiä tästä:

  • Ihminen joka katsoo ulos kuvasta saattaa herättää kysymyksen "mitä hän katsoo" ja kuvasta tulee tätä kautta mielenkiintoisempi.
  • Kuva tieltä ulos ajavasta ralliautosta saattaa olla tehokkaampi (uhkaavampi) jos auto on juuri törmäämässä kuvan reunaan.

Kuva-ala täyteen?

Mitä suuremman osan kuva-alasta kohde täyttää sitä vapaammin kohteen voi laittaa keskelle. Näissä tapauksissa sommittelua kannattaa kuitenkin pohtia kohteen osien kannalta. Tässä kannattaa myös pitää mielessä se miksi kuvan haluaa ottaa. Dokumentoivassa luontokuvassa sommittelu kannattaa tehdä eri tavalla kuin taiteellisuutta tavoittelevassa luontokuvassa.

Sommittelussa ei ole kiveen hakattuja sääntöjä. Tämä siksi että kaikki ihmiset kokevat sommittelun henkilökohtaisesti. Helpoin tapa saada omat kuvat nousemaan massan yläpuolelle onkin se että kiinnittää hieman huomiota sommitteluun ja välttää esimerkiksi kohteen sommittelua automaattisesti keskelle. Erilaisia vaihtoehtoja kannattaa aina kokeilla.

Lisätietoja aiheesta:
Etälukio: Kuvataide - Kuvasommittelu
Satakunnan elävän kuvan keskus Ry
Pikseli: Sommittelu Osa 2
Pikseli: Sommittelu Osa 2

07 lokakuuta, 2007

5 keinoa ottaa parempia valokuvia

Tässä viisi yksinkertaista kohtaa joita noudattamalla voit ottaa parempia valokuvia.

  1. Ottaessasi valokuvaa mieti miksi otat kyseisen kuvan. Mitä haluat kertoa kyseisellä kuvalla? Tai millaisen muiston haluat tallentaa?

  2. Mieti onko kuvassa jokin yksittäinen kohde johon haluat kiinnittää katsojan huomion. Muista että muutaman vuoden kuluttua et välttämättä enää muista miksi olet kuvan ottanut. Kuvan kohdekaan ei siis välttämättä ole itsestään selvä enää silloin.

  3. Mieti miten kuvan sommittelu (1) tukee sitä mitä haluat kuvalla kertoa. Kuvan keskellä oleva kohde luo staattisuutta ja mitä lähemmäksi kuvan reunaa sijoitat kohteen sitä enemmän kuvaan saattaa tulla elävyyttä. Kirjoitan että "saattaa tulla" siksi että mitä lähemmäksi reunaa sijoitat kohteen, sitä tarkemmin sinun on tiedettävä miksi niin teet ja mitä haluat kuvalla sanoa.

  4. Ennen kuin painat kameran laukaisinta tutki onko kuvan taustalla esineitä tai asioita jotka vievät huomiota pois kohteesta. Jos on niin yritä muuttaa omaa sijaintiasi, kohteen paikkaa tai sommittelua niin että tausta on sopivan neutraali.

  5. Tutki ja analysoi ottamiasi kuvia. Kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:
    • Miksi tämä kuva on otettu?
    • Mikä tai mitkä ovat tämän kuvan ensisijaiset kohteet?
    • Miten tämä kuva täyttäisi paremmin tarkoituksensa?
    • Mitkä elementit tässä kuvassa ovat onnistuneita?
    • Mitkä elementit tässä kuvassa ovat epäonnistuneita?
    • Mitä ylimääräistä tässä kuvassa on?

(1) sommittelu: kohteen tai kohteiden sijoittelulla kuva-alalle

Alexandra Boulat kuoli 45 vuotiaana

Kuten jo tuossa Netistä poimittua osiossa aikaisemmin linkitin, VII toimiston yksi perustajajäsen, Alexandra Boulat, on kuollut. Boulat kärsi kesäkuussa aneurysmasta (aivovaltimon pullistuma) ja hänet leikattiin. Hän kuitenkin kuoli Pariisilaisessa sairaalassa oltuaan koomassa leikkauksessa asti. Kuollessaan Boulat oli 45 vuotias.

Boulatia pidetään yhtenä oman sukupolvensa merkittävimmistä valokuvaajista. Hänen kuvansa keskittyivät usein sotien ja konfliktien viattomiin uhreihin.

Boulatin kuvia löytyy muun muassa warphotoltd.comista sekä VII toimiston valokuvaajien sivulta (ikävä kyllä suora linkitys Boulatin sivuun ei näemmä toimi, joten halukkaiden pitää klikata oheisen linkin sivulta hänen nimeään vasemman reunan valikossa).

Lisää aiheesta:
New York Times
nppa.org
pr-inside.com
popphoto.com

Lisäksi findarticles.comista löytyy Boulatin haastattelu.

06 lokakuuta, 2007

Henri Cartier-Bressonin haastattelu

Oheisessa Youtube videossa Charlie Rose haastattelee Henri Cartier-Bressonia vuonna 2000. Mukana lyhyesti myös Richard Avedon. Suosittelen. "Camera is a way of drawing."



Oheinen video löytyy myös Google Videosta.

Via: StockPhotoTalk

Linkkivinkki: tähtitieteellistä



Kuva: hubblesite.org

Eräät tiedemiehet ovat tietyllä tapaa onnekkaita ihmisiä koska he tuottavat (ilmeisesti tavallaan sitä erityisesti yrittämättä) erittäin kauniita kuvia lähes päivittäin. Yllä oleva Hubblen ottama kuva yhtenä esimerkkinä.

Lisää tähtitieteellisiä kuvia:
http://hubblesite.org/gallery/album/entire_collection/
http://www.eso.org/esopia/
http://solarsystem.nasa.gov/galileo/gallery/index.cfm
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/index.cfm

P.S Hubblesitesta löytyy myös hienoja taustakuvia.

Via: Conscientious

05 lokakuuta, 2007

Arkeologista kuvaamista

Rob Clark on kuvannut pariinkin otteeseen Euroopan soilta löytyneitä vuosituhansia vanhoja ihmisten jäänteitä. Clark kuvasi suoihmisiä ensimmäisen kerran noin kymmenen vuotta sitten mutta hän ei ollut tyytyväinen tuloksiin. Äskettäin hän kuvasikin ihmisten jäänteet uudelleen, tällä kertaa hyödyntäen kuvausten välillä oppimiaan uusia tekniikoita. Tästä linkistä löytyvä diashow näyttää yhden kuvan valaistuksen rakentamisen yhdestä näkökulmasta.

Lisäksi kannattaa vilkaista vertailua vanhan ja uudeb kuvan välillä. Kannattaa myös vilkaista millaista jälkeä uudet kuvat ovat.

Edit: videon pätkä oli näemmä lopettanut toimintansa embedattuna videona joten muutin sen linkiksi.

04 lokakuuta, 2007

Shī Shì shí shī shǐ - Että mitä?

Joskus sitä törmää mielenkiintoisiin sanaleikkeihin. Ohessa kaksi esimerkkiä, toinen englanninkielinen ja toinen kiinankielinen.

Lause "Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo." on englanniksi kieliopillisesti korrekti lause jonka ymmärtäminen voi olla hieman hankalaa. Wikipediasta löytyy selitys tästä lauseesta.

Kiinankielinen esimerkki on minun mielestäni hauskempi, koska se on laadittu runoksi.

« Shī Shì shí shī shǐ »

Shíshì shīshì Shī Shì, shì shī, shì shí shí shī.
Shì shíshí shì shì shì shī.
Shí shí, shì shí shī shì shì.
Shì shí, shì Shī Shì shì shì.
Shì shì shì shí shī, shì shǐ shì, shǐ shì shí shī shìshì.
Shì shí shì shí shī shī, shì shíshì.
Shíshì shī, Shì shǐ shì shì shíshì.
Shíshì shì, Shì shǐ shì shí shì shí shī.
Shí shí, shǐ shí shì shí shī, shí shí shí shī shī.
Shì shì shì shì.

Alla runon vapaamuotoinen käännös:
Kivihuoneessa oli runoilija Shi, joka rakasti leijonien syömistä, ja päätti syödä kymmenen.
Hän meni usein markkinoille etsimään leijonia.
Eräänä päivänä kello kymmenen kymmenen leijonaa saapui torille.
Juuri silloin Shi saapui myös torille.
Nähdessään nuo kymmenen leijonaa hän tappoi ne nuolilla.
Hän toi leijonien ruumiit kivihuoneeseen.
Kivihuone oli kostea, joten hän pyysi palvelijoitaan pyyhkimään sen.
Kun kivihuone oli pyyhitty, hän yritti syödä nuo kymmenen leijonaa.
Syödessään hän huomasi leijonien olevan itse asiassa kymmenen kivistä leijonanruumista.
Yritäpä selittää tämä.

lähde: Wikipedia

Lisätietoja myös: http://en.wikipedia.org/wiki/Lion-Eating_Poet_in_the_Stone_Den

03 lokakuuta, 2007

Maksa sen verran kun haluat

Radiohead bändi on kertonut että heidän seuraavan albuminsa voi ostaa, ainakin aluksi, itse määrittämäänsä hintaan. Albumi tulee myyntiin 10.10 digitaalisena versiona osoitteessa http://www.inrainbows.com ja siitä tulee myöhemmin myös fyysinen versio, joka tosin on melko hintava mutta sisältääkin sitten vinyyliä ja CD-version jossa on ylimääräisiä biisejä ja muuta tavaraa.

Toivottavasti muutkin artistit lähtisivät tähän suuntaan.