29 joulukuuta, 2010

Lääkkeitä kadonneeseen kuvausmotivaatioon

Kärsin itse ajoittain siitä että valokuvaaminen ei vaan kiinnosta. Yleensä todennäköisin syy valokuvausmotivaation kadoksissa olemiseen on se että ei enää nauti valokuvauksesta. Tuon nautinnon palauttaminen palauttaa myös motivaation.

1) Ala kuvaamaan itsellesi

Kirjoitin aikaisemmin hieman kieli poskella kirjoituksen kuvaajan vaiheista (http://kkuja.blogspot.com/2010/11/valokuvaajan-vaiheita.html). Siinä oli kuitenkin tietyssä mielessä suuri viisaus, koska yksi suurista syistä miksi mielenkiinto valokuvaamista kohtaan katoaa on se että valokuvataan muille.

Miten aloittaa valokuvaamisen itselle? Ensimmäisenä pitää tietenkin tunnistaa että kenelle kuvaat. Jos kuvaat siksi että saat julkaistua kuvat netissä, kuvaat todennäköisesti muille. Lopeta siis omien kuvien julkaiseminen netissä.

Ota kuukausi, jonka aikana et julkaise yhtäkään kuvaa missään. Jos kuukauden aikana otetuissa kuvissa on kuvia jotka haluat myöhemmin julkaista, on se hyväksyttävää. Olennaista on se että kuvaustilanteessa et alitajuisesti pohdi sitä että "tästäpä tulee hyvä kuva nettiin".

Taustalla on ajatus siitä että jos kuvaat muille kun itsellesi, on kuvaaminen työtä ja suorittamista. Pudota valokuvaamisesta vastuu pois ja tee siitä leikkiä. (Olettaen tietenkin että olet harrastelija, etkä kuvaa ammatiksesi. Tosin ammattilainen voi aloittaa myös harrastuksena kuvaamisen ja löytää sitä kautta uutta kiinnostusta valokuvaamista kohtaan.)

2) Palaa juurille

Ota yksinkertaisin kamerasi (täysautomaattinen, kännykkäkamera, tms), jossa voit kaikkein vähiten vaikuttaa siihen millaisia kuvista tulee. Ja kuvaa sillä. Vaihtoehtoisesti, kuvaa hetki filmille. Osta vaikka kertakäyttökamera ja kuvaa sillä. Käytössäsi on vain yksi tekninen valinta, käyttääkö sisäänrakennettua salamaa vai ei.

3) Riko rutiineja

Jos yleensä hyödynnät kameran automatiikkaa, kuvaa täysmanuaalisesti. Tai jos yleensä kuvaat täysmanuaalisesti, heittäydy automatiikan armoille. Jos yleensä käytät Zoom objektiiveja, pidättäydy hetki kiinteäpolttovälisissä, ja päin vastoin.

4) Pidä tauko kuvaamisesta

Jokainen tarvitsee välillä lomaa, jopa harrastuksista. Pidä siis sellaista. Päätä etukäteen tauon pituus (esimerkiksi 1 kuukausi) ja nauti muista asioista sinä aikana.

5) Aloita projekti

Luo itsellesi valokuvausprojekti jota alat toteuttamaan.

1 kommentti:

Tarmo Thorström kirjoitti...

Mä sain piirtämisen ilon ja innostuksen takaisin juurikin sillä, että unohdin netin tykkänään. Nyt viimeisen kymmenen päivän ajalta on A5-kokoisessa päiväkirjassani 18 sivua matskua. Ei paha lainkaan. Tuo ei ole tullut mitenkään tavoitteellisena toimintana, olen vain tarttunut kynään kun siltä tuntuu. Kun se on ollut ainoa ohjaava tekijä, on siihen kynään tullut tartuttua hämmentävän usein.

Toisena apuna on ollut se, että olen unohtanut turhan kikkailemisen. Käytän vain muutamaa tussia, kaikki mustia. Tavallaan harmittaa, että helkkarin hyvät väritussit, joissa on sekä sivellin että ns. perinteinen huopapää, jäävät nyt kokonaan hunningolle. Mutta se on pieni hinta siitä, mitä nyt vastapainoksi olen saanut.

Kuvausmotivaation taas olen saanut takaisin kännykkäkameralla (N8). On suorastaan vapauttavan raikasta olla irti polttovälillä, aukolla ja valotusajalla kikkailusta ja keskittyä sommitteluun, kuvan sisältöön ja sen rakentamiseen sen suhteen, miten valot asettuvat. Näistä kuvista osa päätyy nettiin, mutta suurin osa jää kameraan ja omalle koneelleni. Vanha kunnon jalkazoom on yllättävän hauskaa. Nyt kun olisi ylimääräistä rahaa niin hankkisin sen 35 mm kiinteän tuohon järkkäriin ja ottaisin jakson, jolloin kuvaisin vain sillä.

Hyviä, käyttökelpoisia vinkkejä sulla :)