Miksi EI DNG
Edellisen DNG artikkelini kirjoitin mielestäni melko DNG myönteisesti, joten tässä hieman vastapainoa sille. Tämä kirjoitus on ottanut hyvin paljon vaikutteita Thom Hoganin Getting DNGed kirjoituksesta.
- Jos kamerasi ei suoraan kuvaa DNG muotoista RAW kuvaa, DNG konversio lisää työnkulkuun yhden työvaiheen lisää. Tosin esimerkiksi Lightroom osaa tehdä DNG konversion suoraan importin yhteydessä, joten tämä ei ole suuri miinus esimerkiksi Lr käyttäjille.
- DNG ei säästä oleellista tilaa verrattuna tuoreempiin Nikon kameroihin.
- Yksikään DNG konvertteri ei tuota samanlaista jälkeä kuin Nikonin tai Canonin kamerassa tuotettu JPG. Käyttämällä DNG:tä käytännössä hylkäät valmistajan asetukset, tyylit ja värirenderöinnin. Esimerkiksi Thom Hoganin mielestä tämä on suuri ongelma, varsinkin kun valmistajat eivät dokumentoi julkisesti kameroiden Bayer suodatuksen spektrivastetta.
- Jos konvertoit kuvat DNG:ksi hylkäät osan RAW konverttereista. Tietääkseni DxO ja Capture NX eivät esimerkiksi tue DNG:tä.
- Jos käytät DNG:tä ja säilytät myös alkuperäiset RAW kuvat, tallennustilan tarpeesi räjähtää käsiin. Lisäksi DNG:n käyttäminen voi myös aiheuttaa ongelmia varmuuskopioinnin kanssa. Varsinkin jos kirjoitat metadatan aina/automaattisesti tiedostoihin ja käytät Incremental backup tyyppistä varmuuskopiointi ratkaisua (Kuten macissä Time Machine tai Windowsissa Sync Toy), jossa muuttuneet tiedostot varmuuskopioidaan automaattisesti.
- DNG on yksi standardoimaton RAW tiedostomuoto muiden rinnalla
Tämä tilanne saattaa muuttua, jos Adobe onnistuu standardoimaan DNG tiedostomuodon.
- DNG renderöinti engineitä ei ole standardoitu tai julkisesti dokumentoitu, joten eri ohjelmat renderöivät yhä DNG kuvat eri tavalla. Eivätkä ohjelmat täten myöskään pysty huomioimaan toisensa kuviin tekemiä muutoksia. Tässä asiassa perinteinen RAW ei ole yhtään sen parempi kuin DNG, tai toisin päin. DNG tarjoaa tässä kuitenkin sen edun että se sisältää (yleensä) ohjelman renderöimän JPG kuvan, joka voidaan kaivaa esiin DNG:stä ja tarpeen vaatiessa käyttää.
Pohjimmiltaan asiassa on kyse siitä kumman puolen valokuvaaja haluaa valita: "Valmistaja tietää parhaiten" vai "Me olemme (tavallaan, osittain) selvittäneet miten se toimii".
Varsin hyviä huomioita voi lukea myös seuraavan libraw.org artikkelin kommenteista. Two Paths Leading Nowhere | LibRaw
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti